Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
vasárnap - 2023. december 03.
-1 °C
kevés felhő
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ezért kerülnek rengeteg pénzbe a Bugatti Veyron speckó gumiabroncsai

2020. október 16. | 11:08

És akkor a felnikről még nem is beszéltünk, pedig azok is méregdrágák.

Aki meg akarja lepni magát egy Bugatti Veyronnal, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, az 1001 lóerős bestia ára ugyanis 2-2,4 millió euró (643-772 millió forint) körül mozog. A 408 kilométer/órás végsebességgel rendelkező fenevad beszerzése pedig csak egy dolog, a fenntartása is rengeteg pénzt emészt fel. Többek között azok az abroncsok is pokolian drágák, melyeken a Veyron futkorászik.

A Bugatti Veyron speciális abroncsai szettenként 42 000 dollárba, mai árfolyamon átszámítva 13,1 millió forintba kerülnek. Ez azt jelenti, hogy egy darab abroncs 10 500 dollárt (3,3 millió forintot) kóstál. A Donut Media elmagyarázta, hogy miért kerülnek ilyen sokba ezek a különleges gumik.

A Veyron a Michelin Pilot Sport PAX abroncsait használja, amelyek kifejezetten a Bugatti számára készültek. Szinte mindenben különböznek az átlagos abroncsoktól, kezdve azzal, hogy a Michelin egy speciális ragasztóval rögzíti azokat a felniken. Ezt a ragasztóréteget körülbelül másfél évente ki kell cserélni a jó tömítés érdekében attól függetlenül, hogy a tulajdonos rendszeresen használja a Bugattiját vagy sem. Ezen felül minden harmadik gumicserénél új felnit kell vásárolnia a tulajnak a biztonságos közlekedés érdekében.

Ezek a különleges abroncsok nagyon masszívak, a hátsó gumik 14,4 hüvelyk, vagyis majdnem 37 centiméter szélességűek. Nem mellesleg defekttűrő (run-flat) gumikról van szó, ami azt jelenti, hogy baj esetén is lehet velük folytatni az utazást, persze csak limitált sebesség mellett. Az ilyen abroncs nagy előnye, hogy hirtelen defekt esetén sem veszíti el a nyomását, nem húz oldalra és nem dobja meg az autót, ha beüt a krach. 

A speckó gumikra azért van szükség, mert azok bírnak el a nagy sebesség közben fellépő hihetetlen erőkkel. A sebesség növelése azzal jár, hogy a gumiabroncs belsejében felmelegszik a levegő, ami pedig a nyomást növeli. Padlógáznál 5442 G-erővel küzdenek a gumik, ezt a nyomást legfeljebb 15 percig képesek elviselni, utána szétesnek. A speciális gumik a hírek szerint 4000, míg a keréktárcsák 15 000 kilométert bírnak ki normál körülmények melleltt.

Ami a felniket, illeti, azok 69 ezer dollárért vásárolhatók, vagyis a Veyron esetében a 4 abroncs+4 felni összesen 111 ezer dollárt, azaz 34,6 millió forintot csalogat ki a pénzes tulajok tárcájából.

  • Címkék:
Rengeteg plug-in hibridet hív vissza a BMW A legolcsóbb új autók között lehet az elektromos Dacia

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!