Társszerző: Hajdu Balázs

Talán még emlékszel rá, amikor az autókba beépített navigáció újdonságnak számított. A kezdeti nehézségeket követően ma már zökkenőmentesen működik, sőt, a technológia mára jelentősen meghaladta a műholdas navigáció szintjét. A modern eszközök azonban kétélű fegyvernek is bizonyulhatnak.

Ma már számos olyan autót találsz a piacon, ami az összekapcsolhatóságot lehetővé tevő technológiai berendezésekkel van felszerelve. A wifi, a távirányítás, a multimédiás tartalmak megosztása okostelefonok használatával nem számít extrának. Itt jön a történet kevésbé napos oldala.

Az IntSights által kiadott friss jelentés szerint, a modern autókban található hardverek és szoftverek is sebezhetők lehetnek a hackerek által indított támadásokkal szemben. A gyártók a jelek szerint alábecsülték ennek kockázatát, és nem tették meg a megfelelő biztonsági intézkedéseket.

„Az autógyártókra nehezedő hatalmas nyomás miatt a lehető leggyorsabban kell piacra dobniuk az új termékeket, ez pedig rendkívüli terhet ró a járműbiztonsági, gyártási és autóipari adatok kapacitására. Az iparág vezetőinek meg kell érteniük, hogy az autókra leselkedő kibererfenyegetések valós veszélyt jelentenek. Az IntSights könnyen beszerezhető, online rendelhető autós hacker eszközöket talált a világhálón. Ezek az eszközök lecsatlakoztatják az autók lopásgátlóját, és komplett oktatóvideókat biztosít autótolvajok számára” - áll a jelentés szövegében.

A kulcsnélküli nyitás és indítás már nem újdonság. Az ezekben a rendszerekben lévő hibákat kezdetben könnyedén kihasználták, ám a gyártók azóta betömték a biztonsági rendszeren lévő réseket. A vezeték nélküli összekapcsolhatóság azonban még nem ennyire biztonságos.

okosautót vezérlő nő, háttérben a család

A felelősség az autógyártók vállát nyomja, nekik kell szigorítaniuk a biztonsági protokollt. Több millió – vagy akár milliárd – sorból álló kódokról beszélünk, tehát ez nem egy egyszerű feladat. Az idő azonban sürget, hiszen abba szerintem te sem akarsz belegondolni, mi történne akkor, ha az autód felett illetéktelen személyek vennék át az irányítást. És tennék mindezt akár vezetés közben…