2023. március 24. | 07:40

A vállalat csak hamis alkatrészekkel, szoftverekkel és diagnosztikai eszközökkel kereskedett, a NAV egy próbavásárlás után kapcsolata le.

Érdekes vállalkozásra csapott le nemrég a NAV Győr-Moson-Sporon vármegyében. Egy olyanba akadtak bele, ami illegális autódiagnosztikai szoftverek, olvasóeszközök és alkatrészek kereskedésével foglalkozott.

Az akciót kezdetben egy próbavásárlással indították, ahol 54 ezer forint értékben rendeltek autódiagnosztikai eszközt. Erről a vásárlásról később sem számlát, sem nyugtát nem kaptak, így nyomozni kezdtek.

Később az is kiderült, hogy a rendelt termék hamisítvány, tehát sérti a jogtulajdonos érdekeit. Nem is kicsit, mivel az eddig eladott termékekkel összesen 95 millió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak.

Illetve nem csak nekik, mert gyanútlan vásárlókat is átvághattak a gyárinak tűnő eszközökkel. Többféle márkához is árultak specifikus olvasókat és szoftvereket, de egyik sem volt hivatalos, csak másolat.

Később a NAV a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakértője bevonásával egy akció keretein belül kivonult a cég székhelyéhez. Ott, az ahhoz tartozó melléképületekben és a közelében álló járművekben rengeteg hamisítványra bukkantak a hatóságok, amik eladásra vártak.

Az akció során ezeket lefoglalták és számszerűsítve összesen 80 illegális autóipari szoftvert, 81 hamis autódiagnosztikai eszközt és 552 szintén hamis autóalkatrészt vittek el. Az üggyel kapcsolatban a NAV szerzői jogok és iparvédelmi jogok megsértése miatt indított büntetőeljárást.

A hamis diagnosztikai eszközökkel az a legnagyobb probléma, hogy jellemzően hibás értékeket és hamis információkat közölnek a felhasználóval. Emiatt könnyedén elmehetünk a valós hibák mellett, ami miatt veszélybe kerülhetünk autózás során, esetleg súlyos anyagi kár érhet.

Az olcsó és a drágább, de hivatalos diagnosztikai eszközök közötti különbséggel korábban már foglalkoztunk egy videónkban.

Depositphotos