Három magyar diákcsapat is képviselteti magát a Shell Eco-marathonján

Közzétéve:
2019-06-25, 15:24

Győr, Szeged és Kecskemét diákjai mutatják meg Londonban, mit tudtak kihozni 1 kWh energiából

Kedden, azaz ma délelőtt a Hősök terén gyűlt össze egy maroknyi újságíró, hogy megtekintse az idei év Shell Eco-marathon versenyző csapatainak autóit. Az indulók között Győr, Kecskemét és Szeged diákjai jelentek meg, mind a három csapat egy sajátfejlesztésű egyedi építésű járművel indul el a versenyen, melynek lényege, hogy a lehető legnagyobb hatótávot hozzák ki 1 kWh energiából, vagy 1 liter benzinből.

A Shell Eco-marathon magyar induló csapatai és járműveik

A sajtótájékoztatón Makai Martina, a fenntartható fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár asszony tartott egy rövid köszöntést és beszédet arról, hogy mennyire fontos a fenntartható energetikai fejlesztésekbe belevonni a fiatalokat, hiszen ők képviselik a jövőt. A helyettes asszony felhívta a figyelmet arra is, hogy a fejlesztéseket nagyban befolyásolja, hogy milyen mértékben képes Magyarország lépést tartani az autóiparral. Célként tűzte ki beszédében, hogy néhány éven belül Magyarország is szeretne jelentős helyet elfoglalni a fenntartható mobilitásra törekvő országok között.

Maga a Shell Eco-marathon története 1939-ig nyúlik vissza, amikor is a cég amerikai munkatársai egy kisebb háziverseny keretei között próbáltak minél messzebb jutni a lehető legkevesebb üzemanyaggal. Az első hivatalos versenyt 1985-ben Franciaországban rendezték meg, ahol 25 db fából készült autó sorakozott fel a rajthoz.

A Kandó Electric csapat, Shell Eco-marathon pilótája beszállás közben

A Shell Eco-marathon egy világszintű energiahatékonysági program, amelyeket minden esetben diákoknak írnak ki. Nem titkolt célja, hogy a tudományos, technológiai és matematikai pályára készülő diákokat tehetségük maximális kihasználására ösztönözze. A versenyen középiskolás és egyetemi csapatok indulnak, de ahogy kecskeméti Kandó Electric csapatában is, úgy más csapatokban is feltűnnek nagyon fiatal pilóták, hiszen a járművek a hatékonyság miatt roppant kicsik, egy felnőtt ember egyikben sem fért volna el.

A három induló csapat és járműveik:

Győrből, a Széchenyi István Egyetem csapata, a SzEnergy Team elektromos meghajtású Urban Conceptje áll majd a rajtkockákra:

Shell Eco-marathon SZEnergy Team járműve szemből

Kecskeméten a Kandó Kálmán Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata, a Kandó Electric egy iszonyatosan kicsi géppel indul majd, többször pilótát is kellett cserélniük, ugyanis a srácok szó szerint kinövik a kocsit:

A Shell Eco-marathonon induló Kandó Electric team kapszula járműve 45 fokos szögből

Szeged felől a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának csapata támad, a STECO Team, az ő járgányuk is teljesen elektromos, és nem utolsó sorban egy hölgy pilóta fogja vezetni.

A szegedi STECO Team járműve, amellyel a Shell Eco-marathonon indulnak majd, 45 fokos szögből

Saját részemről elképesztőnek tartom, hogy ennyire fiatal srácok és lányok dolgoznak ilyen projecteken, úgy, hogy az autóik frankón működnek. Minden elismerésem és szurkolásom a magyar diákoké, hiszen sokuknak éveik vannak a fejlesztésben, kemény munka és kiváló csapatok szükségesek egy-egy ilyen jövőbemutató jármű elkészítéséhez. Csak nyitható ablakokat kívánok nekik, hiszen már ez a 15 perc amíg bemutatóztak is gyilkos lehetett. Én már csak tudom kipróbáltuk tavaly milyen nyáron a kocsiban ragadni!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
Csődöt jelent a Tesla?
2017. november 29.
Nem sokkal azután, hogy bejelentette az új Roadster és a futurisztikus elektromos kamion érkezését a Tesla, sötét jóslatokba bocsátkoztak az elemzők a vállalat jövőjével kapcsolatban.

További hírek