2024. április 29. | 23:33

Hétfő délután a Mol minden töltőállomásán azonnali árcsökkenést léptetett életbe.

Nemrég felvetődött, hogy a kormány beavatkozhat az üzemanyagok árába. Szerdán az a döntés született, hogy két hét türelmi időt kapnak a kereskedők, hogy igazítsák áraikat a régiós átlaghoz, különben meg fogják vitatni a szabályozási eszközök bevetésének opcióit, és meg fogják hozni a kellő lépést.

A kormány fenyegetése úgy tűnik, célt érhet. Hétfő délután ugyanis a Mol az összes benzinkútján tíz forinttal csökkentette az üzemanyagok árát. Minderre a Népszava hívta fel a figyelmet.

A lap kitért arra, hogy a nagykereskedelmi árváltozástól függetlenül hajtotta végre a Mol az árcsökkentést. Ez csak úgy történhetett meg, hogy a vállalat kénytelen volt engedni a saját profitjából.

A 95-ös benzin átlagára jelenleg 637 forint, míg a normál gázolaj literje 624 forintba kerül. Ha a többi kút is lépni fog, akkor a normál benzin ára 627 forintra, a gázolajé pedig 614 forintra fog csökkenni.

A Mol az árazás kapcsán nem volt hajlandó nyilatkozni a Népszava számára. Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetségének alelnöke úgy véli, a többi töltőállomásnak is követnie kell az árréscsökkentést, máskülönben ügyfeleket veszthetnek.

Szerinte előfordulhat, hogy a tőkeszegény kutak tönkremennek, hiszen ezen töltőállomásoknak literenként mindössze öt forint környékén alakult az üzemanyagon a literenkénti profitjuk. A tíz forintos árcsökkenést követően számukra a normál benzin és gázolaj értékesítése veszteségessé válhat.

Érdekes módon számítják a régiós átlagárat

A KSH oldalán már elérhető, hogy miként alakul az üzemanyagár Magyarországon összevetve a régió országainak átlagárával. A régióba a következő országok számítanak bele hazánkon kívül:

  • Ausztria
  • Bulgária
  • Csehország
  • Horvátország
  • Lengyelország
  • Románia
  • Szerbia
  • Szlovákia
  • Szlovénia

Érdekesség, hogy közvetlen szomszédunk, Ukrajna nem szerepel a listán. A Holtankoljak.hu információi szerint ott az roszágban dúló konfliktus ellenére 530 forintért lehet kapni egy liter 95-ös benzint, míg egy liter gázoljaért 531 forintot kell fizetni.

Az április 22-i adat szerint a magyar heti átlagár a normál benzin esetén 648 forint volt, a régiós országok heti átlagára 623 forint volt, míg a szomzédos országok heti átlagára 638 forint volt.

A dízel üzemanyagok tekintetében a hazai átlagár 649 forint volt. A régiós átlagár 622 forint volt, a szomszédos országok heti átlagára pedig 638 forint volt.