Egyes előrejelzések szerint 5 centimétert meghaladó friss hóra van kilátás a Dunától keletre minden megyében, de Fejér, Somogy és Baranya sem ússza meg az égi áldást.

Hófúvásra az aktuális riasztás szerint 10 megyében kell számítani, ezért csütörtök estére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye
  • Fejér megye
  • Győr-Moson Sopron megye
  • Hajdú-Bihar megye
  • Komárom-Esztergom megye
  • Somogy megye
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
  • Vas megye
  • Veszprém megye
  • Zala megye

Érdemes megjegyezni, hogy bár az OMSZ óvatos előrejelzésével szemben az Időkép jóval kevesebb helyre jósol havazást, és annak várható mennyiségét is kevesebbre becsli.

Hol vannak hóátfúvások jelenleg?

A Magyar Közút közzétette, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hóátfúvás miatt lezártak egy utat csütörtök délután. Az Abaújszántó és Pere közötti útvonalat a 7-es és 13-as kilométerkő között zárták le, az elzárt település az országhatáron kívül található. Ebben a megyében a legkritikusabb a helyzet, az M3-as autópályán Emődtől keletre, az M36-ös autópályán a teljes útszakaszon hóátfúvásokra kell számítani.

Fejér megyében Zámolyt vághatja el Székesfehévártól a hóátfúvás, de Csákvár környékén, Polgárdi és Füle között, Sárosd és Sárkeresztúr között, valamint Pákozd és Magyaralmás felé is hordja a havat a szél.

A gyorsforgalmi utak a legtöbb helyen sónedvesek, csakúgy, mint a főutak. A mellékutakat azonban nincs kapacitása mindenütt mentesíteni a hótól munkásoknak, így sok helyen hóval borítottak az utak.

Milyen idő várható hétvégére?

Péntekre a teljes Nyugat-Dunántúlra legalább elsőfokú riasztást adtak ki hófúvás tekintetében, Veszprém- és Baranya megyében kettes fokú a figyelmeztetés szintje. Az ország többi részéből egyedül Borsod-Abaúj-Zemplén veszélyeztetett még hófúvást illetően.

Szombaton már jobb lesz a helyzet, csupán három megyére, Győr-Moson-Sopron-, Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére írnak első fokú riasztást hóátfúvásra, vasárnapra már ezek a területek sem lesznek érintettek a prognózis szerint. Várhatóan sem szombaton, sem vasárnap nem érkezik újabb csapadék.

Meddig tart még a tél?

A hosszabb távú előrejelzések azt sejtetik, hogy bár vasárnapig az ország legtöbb helyén nappal is fagypont alatt marad a hőmérséklet, a hét utolsó napján már +6 fok is várható.

A jövő hét elején enyhébb lesz az idő, így vegyes halmazállapotú csapadékra kell számítani, ami az ónos esőt is magában foglalja. Hosszabb távon javulhat a helyzet, várhatóan február első napjaitól az ország legtöbb pontján már éjszaka sem megy jelentősen 0 fok alá a hőmérséklet.