2022. szeptember 29. | 11:15

Három ország éves olajfogyasztása lenne így megspórolható.

Európa nagyvárosaiban az emberek több mint fele támogatja, hogy hetente rendezzenek autómentes napokat - írja a Levegő Munkacsoport. Hozzáteszik, hogy az energia- és klímaválság miatt különösen indokolt lenne bevezetni ezt az intézkedést, mivel így lehetne csökkenteni Európa fosszilis tüzelőanyag-fogyasztását.

A Ricardo Energy & Environment Londonban, Barcelonában, Varsóban, Brüsszelben és Párizsban végzett közvélemény kutatást, amelyből az derült ki, hogy az emberek 62%-a támogatná a heti egy autómentes nap ötletét az egész városuk tekintetében. A kutatók modellezései alapján 3-5 százalékkal lehetne csökkenteni a városi közlekedés üzemanyagfogyasztását.

A Levegő Munkacsoport emlékeztet, hogy a '70-es években autómentes vasárnapot tartottak több európai városban is. Akkor az OPEC olajembargója miatt szálltak el az árak, ezért vezették be ezt az intézkedést. Most a miatt lehet szükség erre szerintük, mivel Európa az orosz olajra vonatkozó embargót vezet be, és csökkenteni kellene Európa függőségét a fosszilis tüzelőanyagoktól.

A Tiszta Városok Kampány elemzése szerint heti egy autómentes nap az EU és az Egyesült Királyság valamennyi nagyvárosában 3-5%-kal csökkentené az európai városi közlekedés éves olajfogyasztását, ami megfelel Észtország, Lettország és Litvánia éves olajigénéynek.

„Már több európai nagyvárosban (például Brüsszelben és Párizsban) is tartottak olyan vasárnapot, amikor a város nagy részen csak a gépjárművek közül csak tömegközlekedési eszközök, taxik és az egyes közfeladatot ellátó járművek közlekedhettek. Ezek a napok ott komoly népszerűségnek örvendtek. Érdemes lenne Budapesten is kipróbálni, és kísérletképpen egy vasárnapra reggel 9 és délután 5 óra között autómentessé tenni a Hungária körút és a Budai körút által határolt területet” – mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

„Az autómentes napok gyorsan és könnyen megvalósíthatók. Nem kell új infrastruktúrát kiépíteni, és nem kell bonyolult szabályozást kidolgozni. Ezt a rövid távú intézkedést kell kiegészíteni aktív és megosztott mobilitást ösztönző beruházásokkal, a jobb tömegközlekedés biztosításától kezdve a gyaloglás és a kerékpározás ösztönzéséig a városokban” – tette hozzá Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője.

Itthon szeptember 22-én rendeztek autómentes napot, amelynek alkalmából egyetlen menetjeggyel lehetett utazni az egész országban.

Nyitókép: Pixabay