Ahogy arról korábban már beszámoltunk, 2022. július 1-től új rendszámokat vezetnek be Magyarországon. A három betűből és három számból álló szisztémát a 4 betű és 3 szám kombináció váltja fel, az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyik munkatársa le is fényképezte a frissiben elkészített tesztpéldányokat.

Mint látható, a normál rendszámokon a második és a harmadik betű közé a magyar címer tagozódik be. Az első két betű vagy két magánhangzó, vagy két mássalhangzó kell legyen. Szabály, hogy ékezetes magánhangzók, illetve a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek a rendszámokon. A mostani rendszámokhoz hasonlóan az újakon is ott lesz az EU-címer és a H betű, mégpedig kék háttéren.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a különleges, négyzetesebb alakú rendszámtáblák is megmaradnak. A taxikra TX-betűkkel kezdődő sárga rendszámok kerülnek, a diplomatarendszámok esetén nem módosul a CD-kezdés, a veterán kocsik pedig megtarthatják az OT betűkombinációt.

„A három betűből és három számból álló jelenlegi rendszámtáblákból néhány éven belül már nem lehetne többet kiadni. A szükséges informatikai és egyéb fejlesztések elvégzése után ezért 2022. július 1-jétől négy betűből és három számból álló rendszámtáblákat vezetnek be. Az átállás felmenő rendszerben történik meg, az új formátumú táblákat az újonnan forgalomba helyezett járművek kapják meg jövő nyártól. A felmenő rendszerű bevezetés semmiféle adminisztrációs többletterhet nem jelent a tulajdonosok, üzemeltetők számára, kiadásaikat nem növeli, a forgalomban lévő hatósági jelzések a továbbiakban is használhatók, azokat nem kell új táblákra cserélni. A hosszabb rendszámok a járműpark természetes ütemű megújulásával, fokozatosan váltják majd fel a régieket” – jelezte korábban az ITM.