2022. június 23. | 14:35

Egyre nagyobb az elégedetlenség az autósok körében. 

Romániában júliustól kezdődően legalább három hónapon keresztül az állami költségvetésből kompenzálják majd az üzemanyag fogyasztói árának emelkedését. Az ezzel kapcsolatos intézkedéseket a kormány csütörtöki ülését követően fogják részletesen ismertetni – jelentette be Nicolae Ciuca miniszterelnök és Marcel Ciolacu házelnök.

A román kormánypártok vezetői szerint a jogszabályt a kompenzálásról egy későbbi kormányülésen fogadják majd el. A jelenlegi tervek szerint az állami költségvetésből fogják finanszírozni az árkompenzációt és a kormány megvizsgálja annak a lehetőségét is, hogy a kompenzáció egy részét az ágazatban működő vállalatokkal fizettesse meg.

A növekvő társadalmi elégedetlenségre reagálva a bukaresti nagykoalíció napok óta keresi a megoldást, hogy gátat szabjon az benzin és gázolaj folyamatos drágulásának.

üzemanyagtöltő pisztolyok
Kép: Depositphotos

A liberális politikusok úgy vélik, az árak befagyasztása üzemanyaghiányt idézhet elő, míg a szociáldemokraták szerint nincs rá garancia, hogy az üzemanyagok áfájának és jövedéki adójának mérséklése a fogyasztói ár csökkenését eredményezné. Ciuca és Ciolacu nem részletezte sem az árkompenzáció várható mértékét, sem a finanszírozás tervezett forrásait. A helyi média szerint azért, mert ezekről a kérdésekről egyelőre nem született megegyezés a kormánypártok között.

tankolás
Kép: Depositphotos

Az idei év eleje óta több mint másfélszeresére drágultak az üzemanyagok Romániában. A múlt héten a román fuvarozók országos szövetsége (FORT) egy közleményben azt követelte, hogy Magyarország példáját követve a kormány korlátozza a benzin és a gázolaj árát.

Jelenleg Bukarestben a legolcsóbb gázolaj 9,16 lejbe (aktuális árfolyamon átváltva 739,8 forintba), míg a legolcsóbb benzin 8,56 lejbe (691,4 forintba) kerül literenként a román versenytanács által üzemeltetett árfigyelő honlap információi szerint.

Nyitókép: Depositphotos

MTI