Igazi aduász, ha lopnák az autód: GPS nyomkövető extra tudással - TKSTAR TK905

Közzétéve:
2019-12-08, 22:10

Felcsillant a szemem, amikor először hallottam a TKSTAR TK905 műholdas nyomkövetőről.

Noha a GPS alapú nyomkövetés ma már nem világújdonság, ez a készülék nagyon is meg tudott lepni. 3 hónap készenléti ideje bivalyerős érv mellette, és még sok más is van a tarsolyában. És persze, a TK905 nem csak autólopás esetén jön jól, hanem akkor is, ha – akár hónapokra - visszamenőleg visszanéznéd, mikor, hol, mennyit mentél az autóddal.

TKSTAR TK905 GPS nyomkövető

A TKSTAR TK905 műholdas nyomkövetőt járművek követésére tervezték. Működése GSM/GPRS-hálózatra, az internetre és GPS-műholdak rendszerére épül. SMS-en keresztül vagy egy internetes alkalmazásban lehet kommunikálni vele. Az üzemeltetéséhez tehát egy SIM kártyára és egy mobiltelefonra van mindössze szükség.

GPS nyomkövető szett

SIM-kártyával együtt rendeltem meg. Nem kicsit lepődtem meg azon, hogy már másnap (!!!) megkaptam a csomagot. A nyomkövető beüzemelve érkezett. Egy SIM kártya adapter, SIM-tű, egy praktikus hordtáska és egy micro USB töltőkábel is volt a csomagban. A forgalmazó egy magyar nyelvű üzembehelyezési és használati útmutatót is mellékelt. Ez alapján teljesen egyértelmű volt, hogyan használjam a készüléket.

Külcsín

A TKSTAR TK905 kis méretű, súlya pedig mindössze 168 gramm. Masszív, robosztus kialakítás jellemzi. Burkolata kemény műanyag, mely a kisebb ütéseknek ellenáll. Azaz, ha véletlenül leejtenéd, gond nélkül túléli. Erős mágneses talpa van, amely a rázósabb utakon is a helyén tartja. Egyetlen mozdulattal elhelyezhető a gépjármű belső vagy külső felületén. Én az alvázra tettem, hiszen, ha már a lopás elleni védelem az eszköz fő célja, akkor jobb, ha nincs szem előtt.

Belbecs

Mi mindent tud a TKSTAR TK905? Lehetővé teszi, hogy bármikor lekérd a készülék pozíció koordinátáit és az aktuális sebességet. Beépített mikrofonjának hála pedig lehallgathatod vele a környezeti zajokat és hangokat.

Egyik kedvenc funkcióm az, amikor riaszt a készülék, ha a gépjármű átlép egy adott sebességhatárt. Ez praktikus lehet például akkor, ha a frissen jogosítványt szerzett csemeték kölcsönkérik az autót, és szeretnénk, ha biztonságos tempóban vezetnének. Továbbá akkor is jól jöhet, ha a gondolatainkba merülve hajlamos kicsit megszaladni a lábunk a gázpedálon, de nem szeretnénk átlépni a sebességhatárt.

A TK905 mozgás és rázkódás esetén is küld riasztást, ha kérünk. Sőt, azt is be lehet állítani, hogy jelzést kapjunk arról, ha alacsony az akkumulátor szintje, és ideje lenne tölteni. Ez biztos nem fog gyakran megtörténni, mivel az eszköz készenléti ideje 3 hónap, ami nagyon erősnek számít a GPS nyomkövetők mezőnyében.

A fenti funkciókat SMS-en keresztül kommunikálva is használhatod. Kipróbáltam, egyszerűen működik. Mindig egy parancsot, egy jelszót és opcionálisan egy adatot kell küldened egy szöveges üzenetben. A jelszó a készülékhez tartozó jelszó (alapesetben 123456, bármikor megváltoztathatod). Például a GPS nyomkövető aktuális pozíciójának lekérését a „G” paranccsal teheted meg. Ehhez egyszerűen ennyit kell írnod SMS-ben: G123456#

A készülék ezután lekéri a műholdaktól az adatokat, az ez alapján kiszámolt földrajzi koordinátákat pedig SMS-ben megküldi a telefonodra. Az SMS végén egy link is szerepel. Ha rákattintasz, a telefonod böngészőjében megjelenik a Google-térkép, amin láthatod a GPS nyomkövető pozícióját – a gyári paraméterek szerint 5 méteres pontossággal.

Kipróbáltuk, hogyan is működik mindez a gyakorlatban. A legjobb barátomat kértem meg, hogy szálljon be a tesztelésbe. Az autója alvázára tettük a GPS nyomkövetőt, és megkértem, hogy vigye el a kocsit, és parkoljon le vele valahol mintegy 20 perc múlva. Ekkor SMS-ben lekértem a készüléktől a pozíciót. Gyorsan jött is a válasz SMS, benne a földrajzi pozícióval. A Google-térképre kattintva láttam, hogy egy közeli szupermarket mellett van a nyomkövető. Odamentem a saját kocsimmal, és a barátom valóban pontosan ott parkolt le, amit a Google-térkép mutatott. Egyértelmű, hogy egy ilyen információ aranyat ér, ha illetéktelen kezekbe kerül az autód.

GPS nyomkövetés magasabb szinten

A készülék hazai forgalmazója, a Flexcom Kommunikációs Kft. internetes nyomkövetés szolgáltatásával még jobban kiaknázhatod a GPS nyomkövetőben rejlő tudást. Ekkor SMS helyett egy speciális, mobiltelefonos és számítógépes verzióban is elérhető alkalmazáson keresztül kommunikálhatsz az eszközzel. Lehetőséged nyílik arra is, hogy a nyomkövetőt egy térképes felületen valós időben kövesd. Sőt, mi több: hónapokra visszamenőleg megjelenítheted az eszköz korábbi útvonalait és várakozási pontjait.

GPS nyomkövető képernyőfotó

3 hónap készenléti idő

A TKSTAR TK905 legnagyobb előnye, hogy nem kell folyton töltőre dugdosnod. A benne lévő bivalyerős, 5000 mAh teljesítményű akkumulátor 3 hónap készenléti időt eredményez! A tényleges üzemidő – hasonlóan, mint a mobiltelefonoknál – függ a használat módjától, és attól is, milyen gyakran kommunikálsz a készülékkel. 1,5 hónapja van nálam a nyomkövető. Az elején nagyon sokat használtam, próbálgattam, mire képes. Így is a 1,5 hónap alatt eddig mindössze egyszer kellett feltöltenem, ez azért elég baráti.

Összegzés

A TKSTAR TK905 GPS nyomkövető beszerzése után mintha elfújták volna az attól való aggodalmat, hogy valaki meglovasítja az autóm. Fő előnye a 3 hónapos készenléti idő, ami nagyon kényelmessé teszi használatát, nem kell folyamatosan töltőre dugdosni. Ráadásul az sem fordulhat elő, hogy lemerül, és nem veszed észre – elég, ha beállítasz rá egy riasztást, és a készülék jelez neked, ha ideje lenne tölteni. A TK905 strapabíró, megbízhatóan és pontosan működik.

Ára a tudásához képest nagyon kedvező: mindössze 17.500 forint (ebben már az áfa is benne van). A készülékre 1 év garanciát kapsz.

Az alábbi linken beszerezheted, akár a szoftverrel együtt - válaszd az internetes nyomkövetést. A készüléket azonnali raktárkészletről küldik. Ha SIM-kártyát is rendelsz mellé, akkor teljesen üzemkészen kapod meg - akár másnap! Kattints, és rendeld meg: TKSTAR TK905 GPS nyomkövető

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Autótisztítás mikroszálas kendővel
2019. július 26.
Gondolkoztál már azon, hogy autód karosszériája miket él át az időjárási viszontagságok, környezeti behatások miatt? Hogy milyen küzdelmet folytat a fényezés nap, mint nap, hogy még tovább maradhasson csillogó? Ha még nem, akkor épp itt az ideje, hogy gondoskodj a karosszéria épségéről!
elsősegélynyújtás
2020. augusztus 01.
Készülj fel otthonról a vizsgára és az életre is, hiszen nem tudhatod, mikor veszed hasznát a valós tudásodnak és mentesz meg Te is egy életet.

További hírek