2023. december 12. | 10:41

A BMW-k legjellegzetesebb tulajdonsága a sportos megjelenéssel párosuló dinamikus vezethetőség. Az autóipari szakértők egyetértenek abban, hogy a kizárólag alapfelszereltségű BMW típusok is megbízhatóbbak és könnyebben kezelhetők, mint a versenytársak hasonló árkategóriájú gépkocsijai. Ez a tendencia már évtizedek óta megfigyelhető az iparágban. De vajon mi a helyzet a BMW megbízhatóságával, és melyek azok a modellek, melyek a legkevesebb problémát okozzák a tulajdonosuknak? A carVertical járműtörténet-ellenőrző platform néhány tekintélyes autóipari forrást elemezve állította össze az alábbi tízes listát a legmegbízhatóbb BMW-kről.

Előfordul-e megbízhatósági probléma a BMW-k esetén?

A témában végzett számos kutatás átlagosnak értékelte a BMW-t, ami azt jelenti, hogy nem sorolták a legmegbízhatóbb autógyártó cégek közé. A népszerű Which? magazin 200-ból 177 pontot adott a BMW-k megbízhatóságára. Ezzel a 31-edik helyen végzett a 40-ből.

A RepairPal eközben 2,5 pontot adott a BMW-nek az 5-ből, amivel a céget 32 autómárka közül a 30. helyre sorolta. Ez azt a benyomást is keltheti, hogy megbízható BMW-k nem léteznek, azonban ez az értékelés inkább azt mutatja, hogy mint minden más német gépjármű, a BMW-k is megfelelő és rendszeres karbantartásra, szervizre szorulnak.

10. BMW X7

Az általános vélekedés szerint minél drágább egy jármű, annál megbízhatóbb is. Ez azonban mégsem igaz minden esetben. A fogyasztói értékeléseket összegző Consumer Reports magazin a BMW X7 megbízhatóságára átlagosan 45 pontot adott a 100-ból a. A várható megbízhatóságot pedig csupán 3 pontosra értékelte a lehetséges 5-ből.

Forrás: Autobilder Gratis / Flickr

A megbízhatóság tekintetében leminősített X7-es modell megítélésének legfőbb oka az elektronikai rendszer, mely számos problémát okoz – például a hirtelen gyorsulást vagy a hibásan működő infotainment rendszert és üléshibákat. A BMW X7-es modell automataváltójával is akadnak gondok. Néhány autó indítómotorjában van egy extra csavar, ami beeshet a sebességváltóba, és számos problémát okozhat. 

9. BMW 7-es széria

Néhány évtizede a 7-es széria a kiemelkedően megbízható német luxusautók egyike volt. Hatalmas előrelépést jelentett mind a technológia, mind a komfort területén is. A modern 7-es széria a korábbiakhoz képest azonban már nem olyan megbízható.

Forrás: Crash71100 / Flickr

A 7-es széria tulajdonosai általában két problémával szembesülnek: a légrugózási rendszer, valamint a V8-as motor hibáival. Ezenkívül akadnak problémák a gyújtótekercsekkel, a túlzott olajfogyasztással és a megnyúlt vezérműláncokkal is. A közvélekedéssel ellentétben a 6 hengeres dízel a legmegbízhatóbb BMW motor ebben a modellben.

8. BMW X5

A Németországban tervezett és Amerikában gyártott X5-ös az egész világon nagy népszerűségnek örvend. 2021-ben 165.704 X5-ös SUV-ot gyártott a BMW. Figyelembe véve azt, hogy milyen gondosan kidolgozott belső dizájnnal és lélegzetelállító teljesítménnyel rendelkezik, a legyártott gépjárművek a száma nem is olyan meglepő.

Forrás: Charles / Flickr

A BMW X5 tulajdonosai azonban gyakran panaszkodnak a gyári festék minőségére, az ülésszellőztetés rossz működésére és más elektromos hibákra, melyek több kényelmi opció működését befolyásolják. Ennek ellenére ritkák a műszaki hibák, és nem befolyásolják nagymértékben az általános megbízhatósági értékelést.

Az utóbbi pár évben a J.D. Power felmérése szerint a BMW X5-ös az általános tartóssági teszten 75 pontot szerzett a 100-ból.

7. BMW Z4

Mechanikai szempontból a sportos BMW Z4 roadster egy megbízható BMW modell. A Z4 lényegében olyan, mint a többi jelenlegi BMW, azonban számos elektronikai rendszerhibája van. A tulajdonosok az infotainment rendszer hibás működéséről, az érzékelők problémáiról és az autó kulcsának túlzott elemfogyasztásáról számoltak be.

Forrás: Hugh Llewelyn / Flickr

A BMW egy ízben vissza is hívta a széria járműveit, mert az üzemanyagtartály nem felelt meg az előírásoknak. Baleset esetén az üzemanyag kiszivároghat a tankból, a hegesztett varrat elrepedhet, ezzel növelve a tűzveszélyt.

6. BMW X1

A BMW crossoverek egyik legolcsóbb modellje az elsőkerékhajtású platformot használja, közösen a Mini Countryman és a BMW 2-es sorozat Active Tourer MPV szériákkal.

Bár az elsőkerékhajtású platform alkalmazása ésszerű volt, ez jelentős hátrányt jelenthet a BMW-rajongók számára. A korábbi generációk a 3-szériás platformon alapultak, a hátsókerékhajtás ugyanis sokkal dinamikusabb vezethetőséget biztosított a szériának, mint bármely más kompakt crossover esetében.

Forrás: Rutger van der Maar / Flickr

A BMW egy kevésbé komplex felületre váltott, azonban az X1 még mindig a magasabb karbantartási és szervizelési osztályba tartozik, mint a hasonló kategóriájú járművek. A RepairPal magazin szerint az X1 általános javítási költsége 915 dollár (340 000 Ft). Az X1 javítási költségei 6,3%-kal magasabbak, mint egy tipikus luxus kompakt SUV-é, és 33%-kal haladják meg az iparági átlagot.

A tulajdonosok a fékbetétek korai elhasználódásáról és az alsó vezérlőkar meghibásodásáról számolnak be. Úgy tűnik azonban, hogy az aktuális generáció turbófeltöltős motorjai mentesek azoktól az olajfogyasztási és vezérműlánc problémáktól, amelyek a korábbi generációkat jellemezték.

5. BMW 3-as széria

Az ikonikus 3-as széria a BMW család szimbolikus tagja. A német gyártó olyannyira tökéletesítette a szabványt, hogy a többi rivális nehezen tudja túlszárnyalni a 3-as széria általános képességeit.

Forrás: Rutger van der Maar / Flickr

A 3-as BMW legújabb generációja eddig a megnövekedett megbízhatóság ígéretes jeleit mutatja. Különösen akkor, ha a problémás F30-as generáció modelljeivel hasonlítjuk össze. A What Car? megbízhatósági felmérésen a G20-as modell 97,3%-os értékelést kapott a megbízhatóságra, miközben az idősebb generációk modelljei 92,6%-ot. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a 3-as széria hibátlan lenne. Adódtak például a hátsó differenciálmű olajszivárgásából eredő problémák. További gyakori gondok az iDrive infotainment hibáival és a Cross Traffic Alert rendszerrel kapcsolatosak.

4. BMW X3

A BMW X3 3. generációja a 3-as sorozat nagyobbik testvére. Ezek a modellek ugyanazt az architektúrát, technológiát, motort és váltót használják. Az áruk is hasonló. Míg a 3-as sorozat elegánsnak és céltudatosnak tűnik, az X3 azokat a vásárlókat csábítja, akik egy diszkréten sportos luxusterepjárót keresnek.

A sportos SUV legújabb generációja is jobb megbízhatósági besorolással büszkélkedhet, mint sok riválisa. A német autóklub, az ADAC 3386 millió járműleállást elemzett, és arra a következtetésre jutott, hogy a BMW X3-nak volt a legalacsonyabb meghibásodási aránya.

Forrás: Autobilder Gratis / Flickr

Bár az X3 ritkábban romlik el, mint a legtöbb modern autó, ez a SUV is küzd kisebb problémákkal. Az elektronikai problémák ugyan okozhatnak kellemetlenségeket, többségük a szoftver frissítésével kiküszöbölhető. A B58 motorral felszerelt autóknál többnyire hűtőfolyadék-veszteség fordul elő a tömítés szivárgása vagy a hibás vízpumpa miatt. Ajánlott időről időre ellenőrizni a hűtőfolyadék tartályt, hogy megelőzzük a motor károsodását. 

3. BMW i3

Az első, a nagyközönség által is keresett elektromos BMW nagy sikert aratott. A jármű környezetbarát közlekedési eszközként való megítélése a futurisztikus külsőnek és a fenntartható belső alapanyagok felhasználásának köszönhető. Az i3 megbízhatósági besorolása is kifejezetten jó. A What Car? legutóbbi megbízhatósági tanulmányában az i3 94,1%-os megbízhatósági pontszámot ért el, mely meghaladta a Tesla 3 Model, a Nissan Leaf és a Jaguar I-Pace eredményeit.

Forrás: Mario Duran-Ortiz / Flickr

Lényegében a hatótávnövelő és a nyomtatott áramkör problémái miatt nem kapott magasabb megbízhatósági besorolást. A hibás hatótávnövelő rendszer az úgy nevezett „limp” (kímélő) üzemmódba kényszeríti az autókat. Bizonyos esetekben a jármű ilyenkor vezethetetlenné is válhat.

Áramellátási problémákat okozhat a nyomtatott áramkör meghibásodása is, mely az EME modul része. Elektromos kapcsolat hiányában az EME modul kényszerűen lekapcsolja a magas feszültségű elektromos áramot.

2. BMW 1-es széria

Egy másik modell, mely a hátsókerékhajtású erőgépből csendes, elsőkerékhajtású hatchbackké alakult. Költséghatékonysági okokból a BMW megszűntette az 1-es sorozat egyedi értékesítési pontjait, de ez nem fogja érzékenyen érinteni a BMW modell népszerűségét, mert a legtöbb vásárló az üzemanyag-hatékonyságra és az autó könnyű vezethetőségére helyezi a hangsúlyt.

A BMW 1-es sorozat tulajdonosainak csak egy dolog miatt kell aggódniuk, ez pedig nem más, mint az automata sebességváltó. Az 1-es sorozat ugyanazt az Aisin automata 8 sebességes váltót használja, mint több Citroën, Mini és Volkswagen modell. A Volkswagen autókban tapasztalt problémák miatt az Egyesült Államokban peres eljárás is indult.

Forrás: crash71100 / Flickr

Bár kellőképpen kombinálják a kényelmet és a hatékonyságot, ezek az automata sebességváltók a sérült tömítések és az olajszivárgás okozta teljes meghibásodásokról ismertek. Ezek a problémák általában akkor fordulnak elő, ha a tulajdonosok nem, vagy a kelleténél ritkábban cserélik az olajat az automata sebességváltóban.

1. BMW 5-ös széria

Az 5-ös sorozat a kisebb 3-as sorozathoz hasonlóan a sportos szedánok ikonikus, egyben a BMW leginkább alulértékelt modellje. A SUV-ok növekvő népszerűsége miatt az 5-ös sorozat érdemei háttérbe szorultak.

Az 5-ös széria modelljeit csak kisebb problémák jellemzik, mint például a kattogó zaj az utastérben vagy az audio streaming adatátviteli korlátai. Ezeket a hibákat a 2020-ban piacra került, frissített verzióban azonban orvosolták, így az 5-ös széria az egyik legmegbízhatóbb felső kategóriás autó a piacon.

Forrás: Akbar Nemati / Pexels

Egy kutatásban, ami a gépjárművek megbízhatóságát vette alapul, a német modell 96,9%-os értékelést kapott, amivel túlszárnyalta a Volvo S90-et, az E-Class Mercedes-Benz-et és az Audi A6-ot is. A felmérést a What Car? magazin készítette.

Az 5-ös sorozat minden leendő tulajdonosának oda kell figyelnie azonban a hűtőrendszerre. A vízpumpák és a termosztátok gyakran okoznak problémákat, ezért mindig ellenőrizni kell a motorhőmérséklet-mérő órát és a hűtőfolyadék-tartályt, hogy csökkentsük az esetleges meghibásodás kockázatát.

Hogyan kerülhetjük el a nem megbízható BMW-ket?

Minden gépjármű történetében vannak epizódok, melyeket nem szívesen osztanak meg a vevővel az autótulajdonosok és eladók. A feltűnően vonzó árú BMW-knél előfordulhat, hogy meghamisították a futásteljesítményt vagy eltitkoltak korábbi káreseményeket.

A carVertical platform adatai szerint a manipulált kilométeróra-állással eladásra kínált járművek listáját a BMW-k vezetik, ezért fontos, hogy megtegyük a megfelelő óvintézkedéseket. Egy autótörténeti jelentés mindent elárul egy járműről: tartalmazza ugyanis a lopási feljegyzéseket, károkat, futásteljesítmény-visszaállításokat, tulajdonosváltásokat, karbantartási előzményeket és fényképeket is.

carVertical

Flickr/Pexels