Kétnapos leállást követően folytatódik a munka a Volkswagen-csoport pozsonyi gyárában, ahol az egész autóipart sújtó globális chiphiány, illetve az orosz-ukrán háború következtében kialakult ellátási nehézségek miatt voltak kénytelenek beszüntetni a termelést.

A fennakadás a gyártás minden részét érintette Szlovákia legnagyobb autógyárában hétfőn és kedden. Szerdán azonban már minden a tervek szerint zajlott az üzemben – mondta el a cég szóvivője az Automotive News Europe-nak. A pozsonyi gyárban készülnek a Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Audi Q7 és Q8 hobbiterepjárók, valamint a Volkswagen UP!, Seat Mii és Škoda Citigo városi kisautók is.

autógyártás a Volkswagen gyárában

A VW-nek eddig sikerült gyorsan áthidalnia a háború okozta alkatrészhiányt, és a tervezettnél gyorsabban indította újra a termelést wolfsburgi üzemében. Az ID elektromos autókért felelős zwickaui és drezdai gyáraknak hosszabb időre lesz szüksége ahhoz, hogy visszatérhessenek a normál kerékvágásba, mivel elektromos kábelkötegeik egy része Ukrajnából érkezik.

A jelenleg is zajló orosz-ukrán háború komoly fennakadásokat okozott több autógyártó-üzemben, és arra késztette a vállalatokat, hogy felfüggesszék gazdasági tevékenységüket Oroszországban, ami – a Renault kivételével – gyakorlatilag az összes autógyártót érinti Európa-szerte.