2022. január 10. | 12:40

A döntés hátterében több ok is áll.

A Volkswagen befejezte a Passat szedán gyártását Európában, írta meg a Motor1 a brit Autocar értesülésére hivatkozva. A döntés hátterében az áll, hogy a Passat kombi iránt nagyobb a kereslet, illetve így az új Arteonnak eggyel kevesebb riválissal kell megküzdenie az újautó-piacon.

Nyolcadik generációs Volkswagen Passat
Fotó: Volkswagen

A hír, miszerint a VW felhagy a Passat szedán európai gyártásával, már 2020 óta kering a sajtóban. Korábban arra számítottak a piaci szereplők, hogy a német márka 2023-ban int búcsút ennek a kivitelnek, úgy fest, hogy az igazgatótanács egy évvel előrehozta a döntést. Amerikában sem vár jobb sors a típusra, a 2022-es Passat Limited Edition jelzi a gyártás végét a tengerentúlon.

A VW ezzel a lépéssel lezár egy meghatározó korszakot: megjelenése óta a Passat szedánként és kombi változatban is elérhető volt. A teljesen új Passat a közeljövőben érkezhet, de csak és kizárólag kombiként lesz kapható.

A Passat család tagjai
A Passat család tagjai (Fotó: VW)

Viszont egy új, full elektromos szedán is érkezhet a VW-től, a Passat szedán halála az Aero B előtt nyithatja meg az utat. Az autó, amely a 2019-es ID Space Vizzion koncepcióból merít dizájnbeli inspirációt, még fejlesztés alatt áll. Várhatóan ebből is lesz kombi kivitel. Az Aero B egyébként a modell előzetes neve, a VW megváltoztathatja azt, tekintetbe véve, hogy az ID családhoz fog tartozni. Ennek az új villanyautónak a debütálása 2022 végén vagy 2023 elején várható.

A hobbiterepjárók és elektromos autók terjedése miatt egy másik híres modellnek is befellegzik, a Ford idén márciusban fejezi be a Mondeo gyártását Európában.