Ittas vezetést gátló technológiáról tárgyal az amerikai szenátus

Közzétéve:
2019-10-21, 15:15

Az Egyesült Államokban (is) súlyos problémát jelent az ittas vezetés.

Társszerző: Hajdu Balázs

Az Egyesült Államok szenátusa szeretné törvénybe foglalni, hogy az új autókat kötelezően szereljék fel ittas vezetést megakadályozó technológiával. A törvénytervezet a demokrata Tom Udall és a repubiklánus Rick Scott kezdeményezése, akik a következő évtized közepétől tennék kötelezővé a berendezés alkalmazását. A hírek szerint az ötletet mindkét oldal támogatja a szenátusban. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok Képviselőházában is hasonló törvényről tárgyalnak.

A törvénynek komoly nemzetgazdasági vonatkozásai is vannak. Az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal felmérése szerint évi 200 milliárd dolláros veszteséget okoznak az alkoholos befolyásoltság miatt bekövetkező balesetek.

ittas vezetés ellen kampányoló táblát helyez ki egy amerikai katona

A technológia egyébként már létezik. Alapvetően egy szondára alapul, mely egyébként ormótlan, és esztétikai szempontból sem mutat jól. A hatóságok így egy áramvonalasabb megoldást tanulmányoznak, mely a sofőr véralkohol szintjét méri, a kormányon, vagy a start/stop gombon lévő érzékelőkkel. A másik ötlet a sofőr szemét figyelő szenzorok beszerelése lenne.

A Volvo már be is jelentette, hogy 2020 elejétől kezdve hasonló technológiával szerelik fel az új járműveiket. Az ő rendszerük diszkrét érzékelőket használ, mely a sofőr szemmozgását figyeli, és ellenőrzi a fáradtságot, ittas állapotot, vagy egyéb zavaró körülményt.

Amennyiben a technológia megbízhatónak bizonyul, akkor a nagyon közeli jövőben alapfelszereltséggé válhat.

Az ittas vezetés világszerte – így Amerikában is – komoly problémát jelent. A tengerentúli hatóságok szerint 2017-ben több mint 10.000 ember vesztette életét olyan balesetben, melyben alkoholos befolyásoltság alatt lévő sofőr volt érintett.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

forralt bor
2019. január 26.
Érdekes tények, amit eddig nem tudtál e kedvelt téli italról
2019. április 17.
Ha egy görbe este után az autóban töltenéd az éjszakát, komoly összegre büntethetnek a rendőrök

További hírek