A Volvo megálljt mond az ittas vezetésre!

Közzétéve:
2019-03-22, 13:43

A svéd autógyártó nem akárhogyan tervezi végleg beszüntetni mindezt - kamerákkal monitorozná a sofőr állapotát, ezzel kibekkelte az ittas vezetés lehetőségét és persze a balesetek kialakulását

Az ittas vezetés illegális. Ennek ellenére mégis akadnak olyan sofőrök, akiket ez messze hidegen hagy és képesek 1-2 pohárka alkohol fogyasztása után is magabiztosan a volán mögé ülni. A probléma megoldásának érdekében a Volvo nemrég bejelentést tett, miszerint összes új modelljük utastere kamerákkal és szenzorokkal lesz felszerelve.

Volvo terepjáró utastere

A svéd vállalat a közúti balesetek és halálesetek három fő okának azonosításával kezdte a mozzanatot, melyek a: túlzott sebesség, a kellő odafigyelés mulasztása, valamint a bódult állapotban történő járművezetés voltak. Az autógyártó az utóbbi időben olyan módszerek kifejlesztésén munkálkodott, melyekkel megelőzhetők vagy adott esetben enyhíthetők ezen körülmények hatásai.

A Volvo Cars meggyőződött arról, hogy a leghatásosabb fellépés az, ittas vezetés és figyelemelterelés ellen, fedélzeti kamerák és egyéb érzékelők beszerelése lenne. Ezek felügyelnék a vezetőt, és amennyiben egy nyilvánvalóan ittas vagy figyelmetlen vezető nem reagál a figyelmeztető jelzésekre, és ezzel súlyos sérüléssel, vagy halálesettel járó baleset rizikóját vetíti elő, a jármű képes lenne közbeavatkozni.

Volvo XC90

„Ami a biztonságot illeti, ahelyett, hogy mérsékelnénk az elkerülhetetlen balesetek hatását, arra törekszünk, hogy eleve elkerüljük a baleseteket. Ebben az esetben kamerák segítségével ismerjük fel azt a magatartási mintát, ami súlyos sérüléshez vagy halálhoz vezethet” – mondta Henrik Green, a Volvo Cars kutatásért és fejlesztésért felelős alelnöke.

Hogyan történik a beavatkozás?

A beavatkozás számos formátumban képzelhető el. Amellett, hogy a jármű sebességkorlátozásra lesz képes, a Volvo on Call segélyszolgálat riasztását, végső esetben pedig a jármű lelassítását és biztonságos megállítását is véghez viheti, amennyiben szükség van rá. Ezen tevékenység hozzákapcsolható a vállalat nemrégiben tett bejelentéséhez is, miszerint minden autójának végsebességét hamarosan 180 km/h-ra korlátozzák.

Bemutatkozott a Care Key is, mely azt a célt szolgálja, hogy a 2021-es modellévtől a Volvo tulajdonosok korlátozni tudják járművük végsebességét, mielőtt kölcsön adnák másoknak.

Volvo vezetést támogató rendszerek

Azon Volvo márkájú járművek lesznek fedélzeti kamerákkal és vezetést monitorozó szenzorokkal ellátva, melyeket a vállalat újgenerációs SPA2 padlólemezére építenek majd. 

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Újrahasznosított műanyagot használ majd a Volvo új modelljeiben
2018. június 21.
A prémium autókat gyártó Volvo bejelentette, hogy a 2025-ös évtől 25%-ban újrahasznosított műanyagot szeretne használni modelljeiben.
A Volvo elektromos autókat fog gyártani Kínában
2017. április 21.
A Volvo egyelőre meg nem nevezett típusát Kínában fogják gyártani és 2019-től lehet majd megvásárolni, jelentették be a Shanghai Autószalonon

További hírek