2023. március 16. | 10:52

A férfi még meg is beszélte a baleset után a kiskorúval, hogy mit kell majd hazudni a rendőröknek.

Az ügyészségnek most sikerült vádat emelnie azzal a 2021. július 24-én történt üggyel kapcsolatban, ahol egy férfi megpróbálta átverni a rendőröket egy autóbaleset után. A vádirat szerint ugyanis aznap reggel már ittas volt, de ez nem állította meg, hogy autót vezessen.

Ahogy az sem, hogy korábban a vezetéstől már többször is eltiltották hasonló szabálysértések miatt, jogosítványa soha nem is volt. Nyírbátoron közlekedett autójával, mellette testvére ült, hátul pedig egy kiskorú ismerősük.

Mivel a 22 éves férfi nem volt józan, rosszul mért fel egy forgalmi helyzetet és egy előtte álló autónak csapódott. Az ütés olyan erejű volt, hogy az álló autóban ülő sértett nő több töréses sérülést szenvedett, melyek között maradandó fogyatékossággal gyógyuló is kialakult.

Az elkövető autójában ülő kiskorú zúzódásokat és horzsolásokat szerzett, ezek viszont 8 napon belül gyógyuló sérülések. Ez nem állította meg, hogy helyet cseréljen az ittas, eltiltott sofőrrel, hogy elvigye helyette a balhét.

Egy térfigyelő kamera azonban lebuktatta őket, azon tökéletesen látszik, hogy helyet cserélnek. Emellett eszébe sem jutott, hogy odamenjen a sérült autóshoz és segítséget hívjon, helyette ezt az anyósülésen ülő testvére tette meg.

Amíg cselekedett, addig az autóban maradt vétkes és a kiskorú megbeszélték, hogy mit kell majd hazudniuk a kiérkező hatóságoknak. Ennek ellenére végülis elhagyta a helyszínt és csak 10 perccel később tért vissza, ahol már a rendőrök várták.

Már akkor látszott, hogy ittas állapotban van, ezért a hatóságok vérvételre előállították. Ebből kiderült, hogy vérében közel egy ezrelék alkoholtartalom volt, ami enyhe fokú ittasságot jelent.

Ez nem enyhít a férfi bűnein és a nyomozás alapján egy komoly vádsort rakott neki össze a Nyíregyházi Járási Ügyészség. Maradandó fogyatékosságot okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével, segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével és eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés vétségével vádolja a férfit.

Ha beismerő vallomást tesz és elengedi a tárgyaláshoz való jogát, akkor egyszerűbb lesz az ügy lefolyása. Abban az esetben csupán három év és két hónap börtönbüntetést kérnek rá, illetve hogy ismételten tiltsák el járművezetéstől, bár ennek eddig sem volt visszatartó ereje.

Magyarország Ügyészsége