A járványügyi szigorítások miatt változások lesznek a tömegközlekedésben

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-11-11, 13:31

Az egészségügyi dolgozók újfent ingyen utazhatnak a BKK járatain.

A magyar kormány szigorú járványügyi intézkedések bevezetése mellett döntött, a következő hetekben este 8 és reggel 5 között csak akkor ülhetünk kocsiba, ha arra nyomós okunk van. Azokról sem szabad azonban megfeledkezni, akik a tömegközlekedést veszik igénybe a munkába történő utazáshoz, vagy a munkahelyről történő hazatéréshez. A BKK szerda reggel jelezte, hogy a járványügyi korlátozások miatt változások lesznek a tömegközlekedésben.

Szájmaszkot viselő hölgy utazik a buszon
Fotó: Shutterstock

A Magyar Közlönyben megjelent részletszabályok a nem autóval közlekedőkre is kitérnek. A járvány első hullámához hasonlóan az egészségügyi dolgozók, valamint a koronavírus elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók a személyazonosító igazolványuk felmutatásával most is ingyen utazhatnak a tömegközlekedési járatokon, valamint a MÁV-START, a MÁV-HÉV, a Volánbusz és a GYSEV járatain.

Szájmaszk viselésére figyelmeztető plakát

A hallgatók esete ugyanakkor kicsit más, nekik szükségük lesz egy a hallgatói jogviszonyt igazoló igazolványra, valamint egy igazolásra, melyet a Magyar Közlöny mellékletében (legutolsó oldal) található leírás szerint kell kitölteni. Fontos tudni, hogy az utazási kedvezmény a helyjegyre és pótjegyre is vonatkozik, de közlekedési eszközökön kizárólag a másodosztályra szól.

„Továbbra is szigorúan kötelező a maszkviselet a járműveken és a megállóhelyeken, és lesznek kisebb-nagyobb változások a fővárosi járatok menetrendjében is. Mivel mi is Veletek együtt értesültünk ezekről a rendelkezésekről, ezért most a türelmeteket szeretnénk kérni, de megígérjük, hogy még ma részletesebb tájékoztatást adunk arról, mi változik a közlekedésben. A BKK csapata teljes erővel dolgozik a részletek kidolgozásán, azonban tudnotok kell, hogy ez egy nagyon komplex feladat, hiszen sok szempontból más a jelenlegi helyzet, mint a tavaszi első hullám” – jelezte szerda reggel a vállalat.

🦠 📜 A tegnap késő este megjelent, járványügyi korlátozásokat részletező kormányrendelettel kapcsolatban nagyon sokan...

Közzétette: BKK - Budapesti Közlekedési Központ – 2020. november 11., szerda

Szerda este nyolc órakor a BKK jelezte, hogy meghozta azokat a döntéseket, melyek a közösségi közlekedést érintik:

  • A BKK a kijárási korlátozásoktól függetlenül változatlan menetrendi kínálattal indítja a nappali közösségi közlekedési járatokat, hogy biztonságosan lehetővé tegye a munkahelyre történő eljutást, illetve hazajutást. A BKK munkatársai kiemelt erővel vizsgálják majd a járatok kihasználtságát és azt, hogy az utazási igények jó kiszolgálása érdekében milyen közlekedésszervezői intézkedéseket szükséges még megtenniük
  • Az éjszakai járatok közlekedése november 13-tól (péntek) módosul a járványügyi intézkedésekkel összhangban. Minden járat továbbra is közlekedik, új menetrendjük szerint azonban Budapest belső területén 15 percenként indulnak a buszok, a külsőbb kerületek központja, illetve a nagyobb lakótelepek felé tartó járatok 30 percenként, az ezeken túli külső területek felé közlekedők pedig 60 percenként követik majd egymást, olvasható a vállalat közleményében. Az éjszakai járatok új menetrendje rövidesen elérhető lesz a BKK honlapján
  • A pénztárak mindennap egységesen 5:30 és 19 óra között tartanak nyitva, kivéve a Corvin-negyednél található konténerépületben elhelyezett pénztárat, az 6 és 18 óra között várja a vásárlókat hétfőtől péntekig. A BKK összes ügyfélközpontja 7 és 19 óra között tart nyitva, ez alól csak a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren található ügyfélközpontok képeznek kivételt, azok ugyanis átmenetileg bezártak

További információkért kattints erre a linkre.

Volánbusz

A Volánbusz napokkal ezelőtt jelezte, hogy a megyei jogú városokban november 9-étől – visszavonásig – mentesítő járatok közlekednek majd a reggeli és délutáni csúcsidőszakban, illetve extra helyi járatok is indulnak a zsúfoltság elkerülése érdekében. A pontos részleteket ide kattintva érheted el.

Szájmaszkot viselő kalauz

MÁV

A Gyermekvasút vonatai szerdától nem közlekednek Hűvösvölgy és Széchenyihegy között az utasok és a gyermekvasutasok egészségének megóvása érdekében.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

BKK

Magyar Közlöny

Délmagyarország

Facebook

Kapcsolódó írások

Budapesti dugó
2019. április 16.
A Budapesti Mobilitási Terv sok egyéb projekt mellett mindhárom verziója számol azzal, hogy bevezetésre fog kerülni a dugódíj a fővárosban
„BKK-sáv”
2020. november 26.
Ez a forgalomtechnikai megoldás nem szokványos, de nem is példa nélküli Budapest közlekedéstörténetében.

További hírek