Autósok, figyelem! Szerdától nem lehet csak úgy volán mögé ülni este 8 után

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-11-10, 13:43

Kedd éjféltől szigorú járványügyi intézkedések lépnek életbe.

A járvány gyors terjedése miatt hatalmas terhelés alá került a magyar egészségügy, ezért a kormány szigorú járványügyi intézkedések bevezetése mellett döntött. Ennek értelmében kedd éjféltől egy bizonyos idősávban csak akkor ülhetünk autóba, ha nyomós okunk van rá.

Ha az országgyűlés megadja a felhatalmazást, és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetünk be, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon. A járványügyi intézkedések 30 napig lesznek érvényben, de ha a helyzet úgy kívánja, akkor ezek meghosszabbításáról is dönthetnek.

Éjjel vezető autós

Mi a legfontosabb intézkedés?

Szerdától életbe lép a kijárási tilalom, amely minden nap este 8 órától egészen reggel 5 óráig lesz érvényben. A tavaszi bezárkózás során ilyen korlátozásra nem volt példa. Ebben az intervallumban csak akkor ülhetünk kocsiba, ha valami rendkívüli eset történik, illetve ha a munkahelyünkre szeretnénk eljutni, vagy éppen a munkavégzés helyéről veszünk startot a lakásunk irányába. Kedden aztán kiderült, hogy este 8 után kutyát is sétáltathat az ember, a lakóhelyétől számított 500 méteres körzeten belül, de ez az autósokat kevésbé érinti (a hivatásos kutyasétáltatók jelenthetik a kivételt).

Vegyük át újra, hogy mit nem szabad

Mint látható, szerdától csak akkor ülhetünk volán mögé, ha arra alapos indokunk van (ha reggel 4-kor kell munkába indulni, akkor nyugodtan elhagyhatjuk a lakást). A sétakocsikázást felejtsük is el nagyon gyorsan, illetve tankolni sem ugorhatunk le az éjszaka közepén a benzinkútra, mert az nem nyomós indok a lakóhelyünk elhagyására, azt nap közben is el lehet intézni. Ezen felül az átvevőpont szolgáltatást nyújtó töltőállomások sem kereshetők fel az okból, hogy éjszaka átvegyük a webáruházi rendelést (ugyanez érvényes a csomagautómatákra is).

A rendőrség nyilván nem állíthat mindenki mellé egy járőrt, így például azzal a dumával is elő lehet rukkolni az éjszaka közepén, hogy éppen hazafelé tartottunk melóból, amikor a kocsink jelezte, hogy meg kéne itatni a kúton. A jogszabály nem írja elő, hogy a munkaadónak bármilyen külön igazolást, írott dokumentumot szükséges biztosítani a munkavállalók számára, vagyis semmilyen papír nem kell a mesénk alátámasztásához, de a jogi szakértők szerint azért nem árt, ha van nálunk egy ilyen cetli.

Autók állnak egy benzinkúton az éjszaka közepén

Mi van akkor, ha megszegem a szabályt és elkap a rendőr?

A Metropol úgy tudja, hogy 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő bírsággal büntethetik azt, aki alapos indok nélkül szegi meg a szabályokat. Az ORFK ugyanakkor a lap megkeresésére azt válaszolta, hogy a pontos részletszabályozás még készülőben van, szóval most még az a valószínűbb, hogy a járőrök csak szóban figyelmeztetnek, esetleg haza is kísérik a szabályszegőt/szabályszegőket.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

autók este
2020. november 06.
Lehetőleg ne a kora hajnali órákra időzítsük a tankolást.
Szájmaszkot viselő sofőr
2020. november 17.
Ez a kérdés sok embert foglalkoztat.

További hírek