2022. június 01. | 15:26

A Toyota eladásai 5,8, a Volkswagen-csoporté 26 százalékkal estek vissza idén.

A Toyota mindent elkövet annak érdekében, hogy az egymást követő harmadik évben is a világ legnagyobb autógyártója legyen, ugyanis április végéig több mint 1 millió járművel többet értékesített, mint legfőbb riválisa, a Volkswagen-csoport – derül ki a Bloomberg adataiból.

Bár mindkét gyártó Kínaiában mutatott teljesítményét jelentősen befolyásolták a délkelet-ázsiai országban a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására bevezetett korlátozó intézkedések, a Toyota sikeresebb volt a kárenyhítés terén. A japán vállalat adatai alapján a globális eladásai 5,8 százalékkal csökkentek az év első négy hónapja során. Ezzel szemben a VW 26 százalékos zuhanást volt kénytelen elkönyvelni az értékesítések tekintetében ebben az időszakban.

Bár a Toyota eladási adatai elmaradnak a cég által kitűzött célszámoktól, ennek ellenére jobb teljesítményt tud felmutatni, mint a német konszern.

Toyota és Volkswagen globális eladások
Forrás: Bloomberg

A cég elnöke, Akio Toyoda márciusban úgy nyilatkozott, hogy a Toyota a beszállítókkal együtt felülvizsgálja a gyártási terveket, hogy elkerüljék az alkalmazottak teljesen kimerüljenek és kiégjenek. A vállalat abban a hónapban rekordot állított fel, ami a globális járműgyártás volumenét illeti.

A Volkswagen az idei évben folyamatosan küszködik legnagyobb piacán, Kínában. Áprilisban a német cég értékesítési eredményei mintegy 30 százalékkal estek vissza az országban. Emellett a Volkswagen sokkal jelentősebb szerepet tölt be Nyugat-Európában, mint a Toyota, ám az orosz-ukrán háború tovább nehezíti a gyártó helyzetét az ellátási láncban okozott fennakadások miatt.

Nyitókép: Pixabay