Az olasz Corriere della Sera napilap értesülései szerint Alex Zanardi kézmozdulatokkal reagál a hangokra, ami azt jelenti, hogy a számos agyműtétet követően helyreállt a látása és a hallása. Az egykori Forma-1-es pilóta, négyszeres paralimpiai bajnok júniusbán egy kézikerékpár-versenyen szenvedett súlyos balesetet, melynek következtében életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. Jelenleg az otthonához közeli klinikán ápolják.

A hírek szerint az 54 éves sportoló felismerte feleségét, képes kezet fogni és felemelt hüvelykujjal válaszolni a kérdésekre. A torkán lévő lyuk miatt – melyet orvosok elővigyázatosságból hagytak nyitva – egyelőre nem tud beszélni.

Zanardit a teherautóval történt ütközésből származó komoly sérülései miatt először mesterséges kómába helyezték, majd több idegsebészeti és arckoponya helyreállítási műtéten esett át. Orvosai szerint jó esély mutatkozik arra, hogy visszanyerje agyfunkcióinak többségét.

„Alex Zanardi stabil fizikai és neurológiai állapotban van, ennek köszönhetően egy olyan kórházba szállíthattuk, mely közelebb van az otthonához, így a családja is könnyebben látogathatja majd. Az elmúlt két hónapban Zanardi elindult a fizikai és mentális rehabilitáció útján” - áll a San Raffaele Kórház közleményében.

 

Az egykori autóversenyző a Száguldó Cirkuszban a Jordan, a Minardi, a Lotus és a Williams színeiben is versenyzett. Egy Németországban rendezett VCART futamon Zanardi horrorisztikus balesetet szenvedett, a sérülések következtében pedig amputálni kellett mindkét lábát. Az olasz sportoló ennek ellenére visszatért az autóversenyzéshez, majd kézikerékpáros számokban Londonban és Rióban is paralimpiai aranyérmeket nyert.