2023. március 13. | 09:13

A tragikus tömegbaleset előtt nem messze egy kisebb baleset is történt már ugyanazon okokból, de nem rendeltek el forgalomkorlátozást.

Ahogy arról még március 11-én beszámoltunk, óriási baleset történt az M1-es autópályán. Mint utólag kiderült, egy halálos áldozata volt a balesetnek, amiben egyszerre 37 autó és 5 kamion ütközött össze.

Még felvétel is van arról, ahogy egy kamion szinte fékezés nélkül rongyol bele a tömegbe és gyűri maga előtt az autóroncsokat. Ezekből összesen 19 darab kiégett a helyszínen és az esetnek több sérültje is van.

Összesen 39 embert vittek kórházba - ebből 10 gyermeket - és a balesetnek egy áldozata volt, akit már csak a tűz eloltása után találtak meg egy roncs alatt. A balesetet egy erőteljes porátfúvás okozta, melyben a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Aznap egyébként is erős szél fújt országszerte, és ez nem csak az M1-es autópályán okozott gondot. Ennek ellenére ott már történt baleset dél körül, egy kamion és egy személyautó ütközött össze egy ilyen porfelhő miatt.

Tehát az már ismert volt, hogy ezek a porátfúvások okozhatnak balesetet és ezzel kapcsolatban a HVG kérdezte meg az autópályák kezeléséért felelős Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t (MKIF), hogy terveztek-e emiatt forgalomkorlátozást. Válaszukban az állt, hogy a hatóság részéről nem merült fel ennek lehetősége.

Ennek ellenére nem hagyták annyiban a helyzetet és a változtatható jelzésképű tábláikon folyamatosan, több nyelven is figyelmeztették az autósokat.

Egész délelőtt látható volt a változtatható jelzésképű táblákon az erős oldalszélre figyelmeztető jelzés és már déltől (a baleset előtt két és fél órával) szintén a változtatható jelzésképű táblákon (és az ÚTINFORMON keresztül is) felhívtuk a figyelmet a korlátozott látási viszonyokra is, szintén magyarul, németül és angol nyelven.

 Az autósok ezt figyelmen kívül hagyhatták, mert nem sokkal az első koccanás után, 14:25-kor bekövetkezett a tömegbaleset. Egyelőre úgy néz ki, hogy egy rendkívül hirtelen érkező és sűrű porfelhő érte el az autópályát, amire nem egyformán reagáltak az autósok, így összeütköztek.

Többen a látási viszonyoknak nem megfelelően hajtottak tovább, de számukra annak is fennállt a kockázata, hogy beléjük mennek. Ilyen patthelyzetben talán nincs is jó döntés, nem véletlen, hogy 42 jármű torlódott össze.

Egyelőre nincs értelme ujjal mutogatni, de az biztos, hogy többen is hibáztak a látási viszonyoknak nem megfelelő sebesség megválasztásában. Emiatt a rendőrség a baleset kapcsán büntetőeljárás keretében vizsgálja a körülményeket.

A baleset körülményeit a kigyulladt autók miatt az MKIF szakemberei úgy mérték fel, hogy az adott ponton az aszfalt használhatatlanná vált. Emiatt számítani lehet itt forgalomkorlátozásokra, amíg a szakemberek kicserélik a futófelületet.

MKIF Zrt.