Katar óceánkékre festett utakkal harcolna a hőség ellen

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-08-24, 17:50

18 hónapig tesztelik a kékre festett utat.

Érdekes helyzetben van Katar, amely a rengeteg kőolajának köszönhetően a világ egyik leggazdagabb országa, viszont így sem könnyű ott az élet az óriási hőség miatt. De mivel pénz van dögivel, a katariak simán kísérletezhetnek, most éppen azt nézik meg, mennyire hatásos a forróság elleni harcban az, ha kékre festik az utakat.

Katarban nyaranta nem ritka, hogy 45-50 fokot mutatnak a hőmérők, a páratartalom pedig időnként a 90 százalékot is elérheti, ami mindennek nevezhető, csak kellemesnek nem. A nagyvárosokban különösen kritikus a helyzet, ebben bizony szerepet játszik a számtalan leszfaltozott út, ezek meleg állapotban fokozottabban visszaverik a hőt.

Kékre festett út Katarban

Az ország közlekedési minisztériuma összefogott egy japán céggel, együtt azt találták ki, hogy óceánkékre festenek egy utat Katar fővárosában, Dohában. A speciális festék papíron akár 15-20 fokkal is hidegebben tudja majd tartani az utat. Erre azért nem vettek mérget Katarban, de ha beválik a dolog a 18 hónapos tesztidőszakban, akkor az egész országban bevethetik a kék festéket.

Egyébként a világosabb színű aszfalt a hőséggel kapcsolatos betegségek leküzdésében is segítséget nyújthat, legalábbis a CBS ezt írta, amikor Los Angelesben fehérre festettek néhány útszakaszt.

Kapcsolódó írások

Jön az első saját fejlesztésű arab elektromos autó
2018. szeptember 18.
Ahhoz képest, csak év elején adták át az ország első elektromos töltőállomását, Katar már saját elektromos autó gyártását tervezi
A Teréz Körút a Nyugati Pályaudvarnál
2019. május 17.
Építkezési munkálatok miatt változik a forgalom rendje a Teréz körúton

További hírek