Megdőlt egy tankolással kapcsolatos városi legenda  

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-07-06, 13:50

Egyetlen sofőrnek sem kell aggódnia emiatt.

Nagy-Britanniában szinte minden évben elterjed az a pletyka, hogy felrobbanhat az autó tankja, ha az éppen fel van forrósodva, és valaki olyankor csurig tölti benzinnel egy tikkasztó napon. Ez a városi legenda most megcáfolódott.

 „Semmi valóságalapja nincs ennek a híresztelésnek. A személygépkocsik üzemanyagrendszere teljesen biztonságos, úgy van kialakítva, hogy megbirkózzon az üzemanyagból származó gőzökkel. Kizárt dolog, hogy felrobbanjon a tank attól, hogy teletöltik benzinnel” – nyilatkozta Rod Dennis, egy autóbiztosítással foglalkozó brit cég szóvivője.

Azt viszont nem lehet letagadni, hogy a nagy hőség negatívan befolyásolhatja az autó működését. Például az nagy gondot jelenthet, ha a fékek túlhevülnek, olyankor meghosszabbodhat a fékút, rosszabb esetben pedig egy idő után már nem is működik a fékrendszer.

Tankoló pisztoly egy benzinkúton

Nagy hőségben jelentősen megnő az esélye annak is, hogy az ember defektet kapjon, de a motor teljesítménye is simán visszaeshet 15 százalékkal – vagy még többel, ha légkondicionáló is be van kapcsolva. Arról már nem is beszélve, hogy eközben megnőhet az üzemanyag-fogyasztás.

Kíváncsi vagy néhány érdekes hírre az autóipar világából? Nézd meg hírműsorunkat!

 

Kapcsolódó írások

Tankoló autó a benzinkúton
2018. október 09.
Megváltoztatják a tervek szerint az üzemanyag-jelöléseket a benzinkutakon október 12-től.
drágább tankolás
2019. április 02.
Hirtelen nagyot ugrik a benzin ára a másfél héttel ezelőtti állapotához képest

További hírek