2021. október 03. | 00:04

Drasztikus bírságok várnak a szabálytalan autósokra.

A német közlekedési minisztérium új javaslatcsomagja számos drasztikus szigorítást tartalmaz - írja a HVG a Local angol nyelvű portálra hivatkozva.

Amennyiben törvénybe iktatják, akkor azok, akik 16-20 km/h-s sebességgel túllépik lakott területen a megengedett maximális sebességet, az 100%-kal többet, 35 helyett 70 eurót fizethetnek a tervezet szerint. Az 50 km/h-s sebességhatárnál 91-gyel furikázóknak 200 euró helyett 400 euró lesz a büntetése.

A parkolással kapcsolatos bírságokat is megemelnék. Ha valaki fogyatékos személy parkolóhelyét foglalja el jogtalanul és rajtakapják, az eddigi 35 euró helyett 55 eurót lesz kénytelen fizetni. Mégdrasztikusabban növelnék a járdákon és kerékpárutakon szabálytalanul parkolókat, 25 euróról 100 euróra emelik a bírság összegét. Azt a sofőrt, aki egy elektromos autónak vagy autómegosztónak kijelölt helyet bitorolja, 55 euróra büntetnék.

Azokat a teherautósofőröket, akik lakott területen belül gyorsabban fordulnak jobbra mint ahogy egy gyalogos közlekedik, 70 eurós bírsággal sújtanák. A tervezet legérdekesebb pontja szerint azok, akik ugyanazon a szakaszon oda-vissza autóznak céltalanul túl hangosan, emelt bírsággal nézhetnek szembe. Az eddigi 20 euró helyett 100 euróba kerülhet ez a tevékenység.