Két szabályt is előszeretettel szegnek meg a magyar autósok

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-07-24, 09:52

A parkolásnál és előzésnél sem sokkal jobb a helyzet.

A K&H biztos jövő kutatása megvizsgálta, hogy a 30-59 éves magyarok szerint a KRESZ-szabályokat mennyire veszik figyelembe a sofőrök. A vizsgálatból kiderült, hogy a válaszadók túlnyomó többsége (84 százalék) szerint az autósok leginkább a telefonhasználatra vonatkozó szabályokra fütyülnek. A lista második helyére a gyorshajtás futott be 78 százalékkal.

A kutatásban részt vevők szerint a parkolásra és előzésre vonatkozó szabályok betartásával is sok gond van, a válaszadók 65, illetve 64 százaléka gondolja úgy, hogy ezekre sem figyelnek kellőképpen a sofőrök. A megkérdezettek mindössze 50 százaléka gondolja úgy, hogy a sofőrök közül többségben vannak azok, akik a zebrán elsőbbséget adnak a gyalogosoknak.

Egy felmérés szerint a magyar autósok nem igazán tartják be a telefonálásra vonatkozó szabályokat

Ami a skála másik felét jelenti, 76 százalék van azon a véleményen, hogy a lámpajelzéseket betartják az autósok. Érdekesség, hogy azok, akik jellemzően csak utasként autóznak, azt mondták, hogy az autósok gyakrabban megszegik az alkoholfogyasztásra, a biztonsági öv használatára és a zebrán való elsőbbségadásra vonatkozó szabályokat.

Ami a büntetéseket illeti, ott a gyorshajtás viszi a prímet: a felmérésben résztvevők 13 százaléka kapott bírságot a sebesség túllépéséért. A második leggyakoribb büntetési ok a parkolás, a budapesti válaszadók 18 százalékát már megbüntették ilyen okból kifolyólag.  

Nyugodt szívvel ajánlom neked a legfrissebb hírműsorunkat, nézd végig, ha kíváncsi vagy a legfrissebb autóshírekre:

Kapcsolódó írások

Alastair Moffat kaszkadőr
2020. február 19.
Alastair Moffat mutatványa kétségkívül látványosra sikerült.
Zöld alapszínű zöldkártya
2020. július 27.
Szeptember végéig a zöld alapszínű dokumentumok kiadására is marad lehetőség.

További hírek