A Toyota sajtóközleményben tudatta, hogy a jövő hónap elején felfüggeszti a termelést néhány Japánban lévő gyáregységében. A gyártás lelassítása miatt júniusban világszerte 850 ezer Toyota modell gördülhet le a gyártósorról, ez 100 ezerrel kevesebb, mint a korábbi tervekben szereplő szám. A döntés hátterében a kínai Sanghajban márciusban bevezetett Covid-19 korlátozó intézkedések állnak.

A japán vállalat célja, hogy a nyári hónapokban egységesen elérjék a 850 ezres számot, így tartani tudják a pénzügyi évre kitűzött 9,7 millió legyártott autót.

„Továbbra is minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy időben teljesítsük ügyfeleink megrendeléseit. A félvezető chipek hiánya, a koronavírus terjedése, valamint egyéb tényezők miatt nehéz tervezni a jövőt. A Sanghajban bevezetett korlátozó intézkedések alkatrészhiányhoz vezettek, ezért bizonyos gyáregységeinkben felfüggesztjük a termelést május és június hónapokban” – áll a Toyota közleményében.

A kínai nagyvárost még márciusban zárták le, miután a kínai kormány zéró toleranciát hirdetett a koronavírussal szemben. Több vállalat tevékenysége is akadozik, mivel az emberek csak indokolt esetben hagyhatják el otthonaikat. A friss hírek szerint Sanghajban hamarosan enyhíthetnek a korlátozásokon, a termelés pedig visszaállhat a normális kerékvágásba. Szakértői elemzések szerint a kiesett munka miatt kialakult helyzet azonban még egy ideig fennállhat.

A szállítások és az alapanyagok ára soha nem látott mértékben emelkedett az elmúlt időszakban, emiatt a Toyota az előző évhez képest a mostani pénzügyi évben 20 százalékkal alacsonyabb működési bevételre számít.