2024. május 23. | 00:28

Három márka van ott a legnépszerűbbek között, de nem azok, amikre valószínűleg elsőre gondolnál.

Bár az elmúlt években a használt autók piacát meglehetősen viharos trendek jellemezték, összességében elmondható, hogy az adásvételek száma továbbra is növekszik. Az erősödő infláció és az emelkedő kamatlábak hatására egyre több vásárló dönt úgy, hogy használt járművet vesz. A piac növekedésének kedvez az a tény is, hogy az új autók elérhetősége sok esetben korlátozott.

Országonként más-más autók iránt a legnagyobb az érdeklődés – van, hogy egy modell különösen közkedvelt az egyik országban, míg egy másikban nincs számottevő kereslet iránta. A carVertical autóipari adatszolgáltató cég 15 ország – köztük Magyarország – tényleges autótörténeti jelentéseit elemezte, hogy kiderítse, mely autómodellek iránt érdeklődtek a legtöbben 2023-ban.

A leggyakrabban ellenőrzött modell Magyarországon a Volkswagen Passat

A carVertical portálon egy adott autómodellre vonatkozó keresések száma arányos a kereslet nagyságával, vagyis a lekérdezések száma alapján összeállítható a vásárlók körében legnépszerűbb járművek listája.

2023-ban a legtöbbet ellenőrzött autó Magyarországon a Volkswagen Passat volt – ez a típus a platformon végzett összes előzményellenőrzés 4,6%-át tette ki. Ezt követi a Ford Focus és a Volkswagen Golf, egyformán 4,2%-kal, majd a Skoda Octavia 3,9%-kal és az Audi A4 3,8%-kal.

A magyarok továbbra is komoly érdeklődést mutatnak a német járművek iránt, melyek jelenleg is jó hírnévnek örvendenek a használtautó-piacon, és aránylag lassan veszítenek az értékükből.

Összességében a magyarországi járműtörténeti ellenőrzések 14,2 százalékát a Volkswagen márkájú autók tették ki, így megállapítható, hogy a hazai használtautó-piacon ez a német gyártó a legnépszerűbb. A vásárlók kedvelik továbbá a Ford (13,17%) és az Audi (13,15%) használt autóit is.

„Számos európai piachoz képest sajátos helyzet tapasztalható Magyarországon a tekintélyes és erős pozícióban lévő Ford szempontjából. Úgy tűnik, hogy hazánkban egyre többen veszik fontolóra, hogy újabb járművet vesznek a prémium alternatívák helyett, amelyeknek a karbantartása köztudottan költségesebb. Az is tény, hogy az autóvásárlási szokásainkra egyre inkább jellemzők a telefonok és egyéb műszaki eszközök vásárlásakor is ismert megfontolások – sokan nem preferálják azokat az autókat, amelyeket nehéz továbbértékesíteni és javítani, vagy amelyeknek a használata nem praktikus” – magyarázza Matas Buzelis, a carVertical vállalat kommunikációs vezetője.

A népszerű modellek ellenőrzésénél előfordulnak futásteljesítmény-csalások, illetve korábbi sérülések

Amilyen nagy figyelmet kapnak a legkedveltebb modellek a használt autók piacán, olyan óvatosnak kell lenniük a vásárlóknak, amikor ezek közül a járművek közül választanak. Magyarországon a legtöbbet ellenőrzött autókról sok esetben beigazolódik, hogy a kilométerórát manipulálták, illetve, hogy korábban balesetet szenvedtek, ami jelentősen növelheti a fenntartási költségeket.

A carVertical-on ellenőrzött Volkswagen Passat típusú autók 4,1%-ánál volt kimutatható a hamis futásteljesítmény, és 54,8%-uknál a kártörténet. A Ford Focusok helyzete sem jobb: 3,2%-uknak manipulálták a kilométer-számlálóját, 56,6%-uknál pedig fény derült valamilyen korábbi káreseményre. A Golf modellek 3,8%-ának változtatták meg a kilométeróra-állását, 51,9%-uk pedig kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedett. A manipulált futásteljesítményű és sérült Octaviák aránya 2,4%, illetve 68,2% volt. Magyarországon az öt legnépszerűbb jármű közül az Audi A4 esetében volt a legmagasabb a kilométeróra-csalások aránya (5,3%). 54%-uk kárt is szenvedett

A Passat modellek átlagos kárértéke 4155 euró volt, míg az egyes Focus modellek esetében a kár 4798 euróra, a Golfnál 6256 euróra, az Octaviánál 4524 euróra, az A4 modelleknél pedig 4970 euróra volt becsülhető.

Egy autó állapota nagymértékben függ attól, hogy mekkora figyelmet fordított a karbantartására az előző tulajdonos, ezért vásárlás előtt javasolt szakértővel konzultálni, és ellenőrizni a jármű történetét.

Kép forrása: carVertical

Európa-szerte a BMW-t, az Audit és a Volkswagent részesítik leginkább előnyben a vásárlók

Ami a globális autóvásárlási trendeket illeti, a carVertical portálon a Volkswagen Golf volt a legtöbbet ellenőrzött autómodell, 4,91%-os részesedéssel. A vizsgált országokat egybevetve a legnépszerűbb autók közé tartozott még a BMW 3-as sorozat (4,89%), a Volkswagen Passat (3,75%), a BMW 5-ös sorozat (3,68%) és az Audi A4 (3,53%).

Ezeket a modelleket széles körben megbízhatónak, illetve a teljesítmény, a kényelem és a praktikum szempontjából is kiegyensúlyozottnak ítélik meg, ezért Európa-szerte igen keresettek.

Az összes vizsgált országot együttvéve a BMW volt a legnépszerűbb gyártó, 14,7%-os aránnyal. Szorosan mögötte végzett a Volkswagen (14,3%), amelyet az Audi követ 11,9%-os részesedéssel.

Az Audi és a Volkswagen gépjárművek az összes elemzett országban a 10 legnépszerűbb márka között szerepeltek.

carVertical

carVertical, Depositphotos
  • Címkék: