A kijárási korlátozás alatt is sok bliccelő járt a magyar utakon

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-05-26, 10:38

Az e-matrica nélkül közlekedő személyautósok közel fele külföldi volt.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. idén márciusban 80 ezer, áprilisban pedig mintegy 50 ezer esetben szabott ki pótdíjat személygépjárművekre díjfizetés nélküli úthasználat miatt. Márciusban közel 20 millió, áprilisban 13 millió áthaladás esetében ellenőrizték a személyautók úthasználati jogosultságát az e-matrica rendszerben.

A járványhelyzet miatt bevezetett kijárási korlátozás után komoly mértékben mérséklődött az autóforgalom hazánkban, ezzel a folyamattal párhuzamosan a jogosulatlan úthasználatok száma is redukálódott, de a számokból azért látszik, hogy a mögöttünk hagyott két hónapban is sok bliccelő közlekedett a magyar utakon. A magyar személyautósok egy része szabálykövetőnek bizonyult márciusban és áprilisban, a NÚSZ Zrt. legalábbis arról számolt be, hogy az e-matrica nélkül közlekedők majdnem fele külföldi volt (45%) a harmadik és negyedik hónap átlagát nézve.

Útdíj-ellenőrző kamera mellett halad el egy kamion

A kamionok esetében márciusban 18 ezer, áprilisban pedig több mint 10 ezer esetet adtak át az útdíjellenőrök a bírságot kiszabó rendőrségnek. A magyar kamionsofőrök jelentős többsége szintén becsületesnek bizonyult a vizsgált időszakban, a jogosulatlan úthasználatok 82 százalékát ugyanis külföldi tehergépjármű-vezetők követték el. Márciusban 6,5 millió, áprilisban több mint 5 millió tehergépjármű-áthaladás esetében ellenőrizte az útdíjfizető a 3,5 tonna feletti járművek úthasználati jogosultságát.

A kijárási korlátozás alatt sűrűn előfordultak az úgynevezett menet közbeni ellenőrzések, amelyek lehetővé tették, hogy a díjellenőr-autók a forgalomban közlekedve is csekkolni tudják a tehergépjárműveket.

„A több hétig tartó kijárási korlátozás után most jelentősen élénkül a forgalom, ezért a NÚSZ arra hívja fel az útnak induló autósok figyelmét, hogy az érvényes úthasználati jogosultság megvásárlásáról se feledkezzenek el” – olvasható az állami vállalat közleményében.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A NÚSz Zrt. egyik ügyfélszolgálati irodája
2020. március 16.
Ez nem mentesíti az autósokat az útdíj fizetése alól.
Autók hátulról magyar autópályán
2019. május 03.
Egész hétvégén szünetel az autópálya matrica értékesítése, de büntetni azért fognak, ha nem rendelkezel vele

További hírek