A Renault vezetése azt tervezi, hogy a következő 12 hónapon belül újrakezdik az egyesüléssel kapcsolatos tárgyalást a Nissannal. A cég egy további fúziót is kilátásba helyezett, a Fiat-Chrysler csoporttal, amit már Carlos Ghosn vezetése alatt is tervezett.

Carlos Ghosn-t, a Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari szövetség korábbi vezérét pénzügyi és tőzsdei törvénysértések vádjával tartóztatták le, majd leváltották a szövetség elnöki tisztjéről, később pedig a Renault vezérigazgatói posztjáról is lemondott. Ezt követően a francia és a japán felek is kijelentették, a további tervek elsődleges iránya a szövetség működésének gyakorlati kialakítása, mielőtt a tőkeszerkezetet megváltoztatnák.

Jean-Dominique Senard a Renault új elnöke által vezetett Renault, Nissan, Mitsubishi döntéshozókból álló új szövetségi testület megalakulása arra enged következtetni, hogy az egyesülési tervek a jó úton haladnak. A három autógyár egyesülésének eredménye már elég lenne a Volkswagen és Toyota uralmának megtörésére, ám itt még koránt sem ér véget a folyamat. A Financial Times belsős információkra hivatkozva úgy tudja, Ghosn vezetése alatt már tervbe volt a Renault és Fiat-Chrysler csoport egyesülése, de a Francia kormány megbuktatta a kezdeményezést. A FCA egyébként nyíltan keres partnert az együttműködésre, John Elkann a vállalat elnöke több vetélytárssal is találkozik a lehetőségekkel kapcsolatos egyeztetés érdekében. Egyeztettek a Peugeot és Citroen márkákat tulajdonló PSA csoporttal is a lehetséges partnerkapcsolatról.

Az sem kizárt, hogy a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség egyeztetési folyamatainak elhúzódása közben megtörténik az FCA-PSA egyesülés, ezzel pedig meghiúsulna a az autóipari giga vállalt létrejötte.

a legnagyobb autógyártók piaci pozíciója 2018-ban

Az FCA piaci értéke jelenleg 20 milliárd euró körül van, közel 5 millió autót ad el évente és hozzá tartozik az Alfa Romeo márka is. Ehhez képest a Renault, Nissan és Mitsubishi együttes piaci értéke több mint 50 milliárd euró. A Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség már az év végén nyilvánosságra hozhatja új középtávú stratégiáját, ami a már említett belsős információk szerint 14 millió jármű értékesítéséről szól 2022-re.

Hetekkel ezelőtt a szövetség vezetői nyilvános találkozón húzták meg az elmúlt időszak botrányait lezáró képzeletbeli vonalat, ígéretet téve a kölcsönösen előnyös együttműködésre a jövőben.