2020. február 18. | 10:50

Ausztráliában szomorúan fogadták a General Motors döntését.

Most már biztos, hogy a General Motors a közeljövőben búcsút int az ausztrál, az új-zélandi és a thaiföldi autópiacoknak. Ez egyben azt is jelenti, hogy 2021-ben meg fog szűnni a több mint 160 éves múltra visszatekintő Holden autómárka.

A GM elnök-vezérigazgatója, Mary Barra azt mondta, hogy azért fordítanak hátat a fentebb említett térségeknek, mert a nyereség legfőképpen az amerikai és kínai piacokról származik, ezért döntöttek úgy, hogy inkább csökkentik a vállalat jelenlétét globálisan.

Ez a lépés 1,1 milliárd dollárjába kerül majd a GM-nek, a cégcsoport ugyanis ekkora pénzbüntetést köteles kifizetni a fentebb említett piacok elhagyása miatt az első negyedévben. Az Equilor Befektetési Zrt. beszámolója szerint a thaiföldi piacon nem lesz kapható többé Chevrolet, és a GM eladja a kínai Great Wall Motorsnak a Rayong márkáját.

A legrosszabbul az Új-Zélandon és Ausztráliában is népszerű Holden márka járt, amely 2021-ben meg fog szűnni, miután a GM elengedte a kezét. A cég – amelyet 1856-ban alapítottak – nyergek és szekerek gyártásával indította a karrierjét, aztán 1908-ban áttért az autógyártásra. A vállalat 1931-ben került a General Motors tulajdonába. A Holden helyére a General Motors Specialty Vehicles nevű cég kerül, amely a következő 10 évben a garancia- és ingyenes szervizvállalásokat, az alkatrész-utánpótlást és a terméktámogatást fogja biztosítani. Emellett a GMSV lesz az, amely Ausztráliában árulni fogja a jobbkormányos Corvette-ket.

Azt nem lehet tudni, hogy pontosan hány ember kerül utcára a Holden beszántását követően, de a BBC szerint nagyjából 600 dolgozó nézhet majd új munka után.