szombat - 2023. június 10.
20 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 576 Ft
100 626 Ft
D 554 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A kiszáradás fenyegeti Velence csatornahálózatát

2023. március 16. | 18:32

A klímaváltozás nem kíméli a települést.

Az idei karneválnak ugyan már vége, az olaszországi Velence azonban továbbra is a turisták egyik kedvelt célpontjának számít. Az utánozhatatlan hangulatú várost a közlekedésre használt csatornahálózata teszi különlegessé, egy romantikus gondolázás a kötelező programelemek közé tartozik.

Az elmúlt időszakban a megszokottnál kevesebb mennyiségű csapadék érte el a térséget, emiatt komolyan aggódnak a csatornahálózat kiszáradása miatt.

A világhálón több olyan kép is látható, melyen a homokbuckákon veszteglő csónakok, gondolák láthatók. Ez a jelenség nem csak a turizmus, hanem a helyi közlekedés szempontjából is aggasztó.

Velencében ugyanis a gondolák mellett a vízitaxik és a mentők is a csatornahálózatot használják. Olaszország fő vízkészletét az Alpok szolgáltatja, a Pó folyó medencéjében pedig jelenleg 61 százalékkal kevesebb víz van, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

„Nagyon komoly vízhiánnyal küzdünk, ez a helyzet már a 2020-2021-es tél óta fennáll. A helyreállításhoz a következő 50 napban 500 milliméter csapadékra lenne szükség a térségben” – magyarázza Massimiliano Pasqui, klímaszakértő a Corriere della Serra napilapnak adott interjúban.

Az olasz városban a múltban sokkal inkább az árvizek jelentettek problémát, a szárazságnak nyomát sem lehetett felfedezni. A helyiek által „acqua alta” elnevezéssel illetett időszakban a víz szintje olyan magasra emelkedik, hogy az egyik legnagyobb látványosságnak számító Szent Márk teret is elárasztja. Most éppen ennek a jelenségnek az ellenkezőjével küzdenek.

DNY59 / Getty Images
Megérkezett a Ferrari Roma Spider: nyitott tetővel élvezheted a V8 üvöltését Helyet cseréltek menet közben, mert üldözték őket a rendőrök - VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!