Egyre többen közlekednek Magyarországon olyan autóval, amelynek lejárt műszakija, ugyanis a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett veszélyhelyzeti szabályozásoknak köszönhetően tavaly március óta nem kötelező az autók műszaki vizsgáztatása – derül ki az ATV friss riportjából.

Ennek eredményeként az idei év végére előfordulhatnak olyan esetek is, hogy egyes autók már 20 hónapja lejárt engedéllyel közlekednek majd hazánk útjain. A jogszabályok értelmében továbbra is csak olyan járművel szabad részt venni a közúti közlekedésben, melynek műszaki, biztonsági és környezetvédelmi paraméterei megfelelnek az érvényben lévő előírásoknak. A veszélyhelyzet miatt azonban automatikusan meghosszabbodott a hivatalos okmányok érvényessége, így a lejárt érvényességű műszakival rendelkező autókat továbbra is használni lehet.

„Gyakorlatilag tavaly márciusában indult el ez a változás, hogy nem kell műszaki vizsgát csinálni a gépjárműveken, ez egy nagyon komoly hiba, hiszen a járműveknek a műszaki állapotát ilyen formában senki nem kontrollálja” – nyilatkozta Gátfalvi Csaba, a Magyar Autóklub műszaki igazgatója, aki kiemelte, az elmúlt időszakban nagymértékben lecsökkent a műszaki vizsgára jelentkezők száma.

A Budapesti Autósok Közössége pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően drasztikusan meg fog növekedni a várakozási idő a szervizekben és a műszakivizsga-állomásokon.

„Érdemes ezeknek a sofőröknek, tulajdonosoknak azzal is számolni, hogy ha lejár a vészhelyzet, akkor valószínűleg jóval meg fog növekedni ez a forgalom az ügyintézési irodákban, nem éri meg tehát húzni az időt, tehát aki teheti az inkább foglaljon már most időpontot” – árulta el Gál Tamás, a Budapesti Autósok Közösségének társalapítója.

A szakemberek azt is kihangsúlyozták, hogy lejárt műszaki vizsgával rendelkező járművek kizárólag Magyarország területén használhatók, így aki autóval szeretne külföldre utazni, annak mindenféleképpen meg kell újítania a kocsi műszakiját.

Ha kérdésed van annak kapcsán, meddig lehet jogszerűen, a vészhelyzetre hivatkozva lejárt műszakival közlekedni, keresd telefonon azt a műszaki vizsgabázist, amelybe a gépjárművedet el szoktad vinni műszakiztatni, vagy amelyik a lakóhelyedhez a legközelebb van. Ha állami szervhez szeretnél fordulni kérdéseddel, akkor az Innovációs és Technológiai Minisztériumot is felkeresheted a +36 (1) 795 1700 telefonszámon.

Évek óta jól megfigyelhető az a tendencia a magyar gépjárműállomány folyamatosan elöregedése. Míg 2007-ben még 10,3 év volt az átlag, addig a tavalyi év végére ez a szám már 14,7 év volt a hazai autók átlagéletkora a KSH adatai alapján.