A koronavírus-járvány második hulláma nehéz helyzetbe hozta a magyar egészségügyet. A járványgörbe ellaposításának érdekében a magyar kormány meghosszabbítja a lejáró személyi okmányok érvényességét, ettől a lépéstől azt várják a kormányzati politikusok, hogy csökkenésnek indul a személyes találkozók száma.

A kormány döntésének értelmében a november 4-e után lejáró igazolványok (ide értve a jogosítványokat és forgalmi engedélyeket, illetve az utóbbiakba bejegyzett műszeki érvényeségi időket is) a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek maradnak. Eme kormányrendelet azokra az okmányokra is vonatkozik, amelyek a tavaszi veszélyhelyzet idején, 2020. március 11. és július 3. között jártak le. A 2020. július 3. és november 4. között lejárt okmányokra azonban NEM VONATKOZIK a rendelet, így azokat meg kell hosszabbítani.

A rendelet kizárólag a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos okmányokra terjed ki. A lejárt érvényességű okmányokkal csak idehaza lehet közlekedni, azokat külföldön nem fogadják el a hatóságok.

A járvány terjedésének lelassítása érdekében kizárólag előzetes időpontfoglalást követően lehet ügyeket intézni a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon 2020. november 11-től kezdődően. Időpontfoglalásra online az idopontfoglalo.kh.gov.hu vagy a megújult magyarorszag.hu oldalon, illetve a 1818-as ingyenesen hívható telefonszámon van lehetőségük az állampolgároknak.