2020. november 06. | 12:42

Lehetőleg ne a kora hajnali órákra időzítsük a tankolást.

A koronavírus-járvány terjedése felgyorsult az elmúlt hetekben, ezért a magyar kormány úgy döntött, hogy különleges jogrendet (a veszélyhelyzet a különleges jogrend egyik fajtája) és éjszakai kijárási korlátozást vezet be november elejétől, ezt Orbán Viktor miniszterelnök még november 3-án jelentette be. 6 nappal később még szigorúbb intézkedések bevezetéséről rendelkezett a kormány, a járvánnyal kapcsolatos legújabb kormányzati korlátozó rendelkezés értelmében mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni november 11-től kezdődően minden nap este 8 és reggel 5 óra között.

FRISSÍTÉS: A magyar kormány bejelentette, hogy a hatályos járványügyi intézkedések 2021. március 15-ig biztosan érvényben maradnak. A karantén alóli felmentés viszont biztosra vehető azoknál, akiket korábban már beoltottak.

Mit szabad?

Bizonyos esetekben viszont autóba ülhet az ember ebben az idősávban is. A lakhely vagy szálláshely elhagyható:

  • munkavégzés céljából,
  • a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából,
  • egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal (pl. lakástűz esetén).

Akkor is autóba lehet pattanni este 8 és reggel 5 között, ha éppen fordított eset forog fenn, vagyis nem munkába megyünk, hanem pont a munkahelyünkről vagy a munkavégzés helyéről tartunk éppen hazafelé.

A jogrend nem korlátozza az éjjel-nappali kisboltok, a benzinkutak és a kora hajnalban nyitó pékségek életét, hiszen oda munkavégzés céljából is mennek emberek kora reggel. Ezek az egységek maguk dönthetnek a nyitvatartásukról, pár biztosan bezár, hiszen a forgalmuk minden bizonnyal csökkenni fog este 8 és reggel 5 között.

Az Orbán Viktor által bejelentett intézkedések első körben 30 napig lesznek érvényben, de ha a helyzet úgy kívánja, akkor meghosszabbíthatják őket.

FRISSÍTÉS: A kijárási tilalom idején a versenyszerűen sportolók is autóba ülhetnek, abban az esetben, ha edzésre vagy sportrendezvényre mennek, onnan jönnek, illetve azon vesznek részt. A sportolást a munkába járáshoz hasonlóan okirattal kell igazolni.

Mit nem szabad?

A fentiekből már következik, hogy akkor autózhatunk az éjszakai kijárási korlátozás alatt, ha arra alapos indokunk van (ha reggel 4-kor kell munkába indulni, akkor nyugodtan elhagyhatjuk a lakást). A sétakocsikázást ugyanakkor kapásból felejtsük is el, illetve tankolni sem ugorhatunk le az éjszaka közepén a benzinkútra, mert az nem nyomós indok a lakóhelyünk elhagyására, azt nap közben is el lehet intézni. Ezen felül az átvevőpont szolgáltatást nyújtó töltőállomások sem kereshetők fel az okból, hogy éjszaka átvegyük a webáruházi rendelést (ugyanez érvényes a csomagautómatákra is).

Persze ki lehet játszani a dolgot, ha megállunk tankolni és vásárolni a benzinkútnál, mondhatjuk azt, hogy munkába menet álltunk meg pár percre. Vagy azt is lehet kamuzni, hogy éppen hazafelé tartottunk, de a műszerfalon kigyulladt a piros pötty, és muszáj volt üzemanyagot tölteni a kocsiba. A rendőrön múlik, hogy hisz-e nekünk vagy sem. A jogszabály nem írja elő, hogy a munkaadónak bármilyen külön igazolást, írott dokumentumot szükséges biztosítani a munkavállalók számára, vagyis semmilyen papír nem kell a mesénk alátámasztásához (egyesek szerint azért nem árt, ha van nálunk munkáltatói igazolás). A kihágást viszont mi egyáltalán nem ajánljuk, tartsuk be a szabályokat a saját egészségünk és mások egészségének érdekében.

FRISSÍTÉS: A koronavírus elleni védekezés érdekében november 11-től kijárási tilalom lép életbe este 8 és reggel 5 óra között. Munkavégzés esetén lehetőség van az ez alóli mentességre, ezt azonban igazolni kell, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon. Az alábbi linkeken (itt és itt) lehet letölteni az igazolás mintát, amely magában foglalja a minimálisan elvárt tartalmi követelményeket.

Büntethet a rendőr?

A kormányrendelet egyébként nem tartalmaz semmiféle szankciót a kijárási korlátozás megszegése esetére, szúrta ki a HVG. Ez azt jelenti, hogy a rendőr nem büntethet, csak egy szigorú megfeddés kíséretében felszólíthatja az embert, hogy azonnal menjen haza. Esetleg haza is kísérheti az illetőt, ha úgy látja jónak. A Metropol információja szerint viszont 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő bírsággal büntethetik azt, aki alapos indok nélkül szegi meg a szabályokat. Az ORFK a lap megkeresésére azt válaszolta, hogy a pontos részletszabályozás még készülőben van, szóval most még az a valószínűbb, hogy a járőrők csak szóban figyelmeztetnek.

Az egyenruhások szükség esetén akár 5 és 500 ezer forint közötti büntetést is kiszabhatnak, de nem a kikényszerítés a cél. Ez a mondat tavasszal hangzott el Orbán Viktor szájából, miután kiderült, hogy március 28-tól április 11-ig kijárási korlátozást vezet be a magyar kormány az ország egész területén. Kiss Róbert rendőr alezredes annyit tett hozzá a miniszterelnök szavaihoz, hogy a járőrök megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallják majd a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra. Lehetséges, hogy ha sokan nem bírnak magukkal, akkor felülvizsgálják a rendeletet, és az őszi és téli időszakban is büntethetnek majd a rendőrök.