Kijárási korlátozás: ezeket a szabályokat kell betartaniuk az autósoknak

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-03-30, 08:50

A következő két hétben csak alapos indokkal lehet elmenni otthonról.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy március 28-tól április 11-ig kijárási korlátozás lép érvénybe Magyarország egész területén a koronavírus-járvány miatt. Fontos hangsúlyozni, hogy a korlátozás nem tiltás, vagyis nem tilos autóba ülnie senkinek, de néhány dologra oda kell figyelniük az autósoknak a következő két hétben.

A kormány által elrendelt kijárási korlátozás értelmében csak alapos indokkal lehet elmenni otthonról, tehát április 11-ig le kell mondani a céltalan autózgatásról (ez az időszak elhúzódhat, az operatív törzs javaslatára ugyanis meghosszabbíthatják a szigorításokat).

Az ORFK aztán írásban is megerősítette, hogy a gépjárművek mozgatását nem korlátozza a rendelet. Ugyanakkor minden autósnak észben kell tartania, hogy egy gépkocsiban csak az egy háztartásban élők tartózkodhatnak ebben a periódusban. A kocsikból kiszállva pedig tartanunk kell a minimum 1,5-2 méter távolságot a többi emberhez képest. A kijárási korlátozás lényege, hogy ne menjünk közösségekbe.

Autóforgalom Budapesten
A kijárási tilalom idején csak alapos indokkal lehet autóba ülni

Vegyünk egy példát: vidéki rokonlátogatásra akkor mehetünk autóval, ha a látogatás célja segítségnyújtás, bevásárlás. A segítségre szoruló személy vagy személyek (kiskorúak, idősek és betegek) részére történő segítségnyújtás ugyanis alapos indoknak számít az otthonunk elhagyására.

Bevásárláshoz és munkába járáshoz is lehet autót használni, nincs külön szabályozás arra vonatkozóan, hogy milyen módon jussunk el azokra a helyekre, ahova el lehet menni. Az viszont ajánlott, hogy járványhelyzet idején hanyagoljuk a közösségi közlekedést, amennyiben erre lehetőségünk van, helyette inkább sétáljunk, biciklizzünk vagy autózzunk a fenti szabályok betartása mellett.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a rendőröknek segíteniük kell az embereket, hogy betartsák a szabályokat. Az egyenruhások szükség esetén akár 5 és 500 ezer forint közötti büntetést is kiszabhatnak, de nem a kikényszerítés a cél. Kiss Róbert rendőr alezredes ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a rendőrök megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallják majd a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A NÚSz Zrt. egyik ügyfélszolgálati irodája
2020. március 16.
Ez nem mentesíti az autósokat az útdíj fizetése alól.
A Teréz Körút a Nyugati Pályaudvarnál
2019. május 17.
Építkezési munkálatok miatt változik a forgalom rendje a Teréz körúton

További hírek