péntek - 2022. december 09.
2 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 683 Ft
D 700 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Kijárási korlátozás: ezeket a szabályokat kell betartaniuk az autósoknak

2020. március 30. | 10:50

A következő két hétben csak alapos indokkal lehet elmenni otthonról.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy március 28-tól április 11-ig kijárási korlátozás lép érvénybe Magyarország egész területén a koronavírus-járvány miatt. Fontos hangsúlyozni, hogy a korlátozás nem tiltás, vagyis nem tilos autóba ülnie senkinek, de néhány dologra oda kell figyelniük az autósoknak a következő két hétben.

A kormány által elrendelt kijárási korlátozás értelmében csak alapos indokkal lehet elmenni otthonról, tehát április 11-ig le kell mondani a céltalan autózgatásról (ez az időszak elhúzódhat, az operatív törzs javaslatára ugyanis meghosszabbíthatják a szigorításokat).

Az ORFK aztán írásban is megerősítette, hogy a gépjárművek mozgatását nem korlátozza a rendelet. Ugyanakkor minden autósnak észben kell tartania, hogy egy gépkocsiban csak az egy háztartásban élők tartózkodhatnak ebben a periódusban. A kocsikból kiszállva pedig tartanunk kell a minimum 1,5-2 méter távolságot a többi emberhez képest. A kijárási korlátozás lényege, hogy ne menjünk közösségekbe.

Vegyünk egy példát: vidéki rokonlátogatásra akkor mehetünk autóval, ha a látogatás célja segítségnyújtás, bevásárlás. A segítségre szoruló személy vagy személyek (kiskorúak, idősek és betegek) részére történő segítségnyújtás ugyanis alapos indoknak számít az otthonunk elhagyására.

Bevásárláshoz és munkába járáshoz is lehet autót használni, nincs külön szabályozás arra vonatkozóan, hogy milyen módon jussunk el azokra a helyekre, ahova el lehet menni. Az viszont ajánlott, hogy járványhelyzet idején hanyagoljuk a közösségi közlekedést, amennyiben erre lehetőségünk van, helyette inkább sétáljunk, biciklizzünk vagy autózzunk a fenti szabályok betartása mellett.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a rendőröknek segíteniük kell az embereket, hogy betartsák a szabályokat. Az egyenruhások szükség esetén akár 5 és 500 ezer forint közötti büntetést is kiszabhatnak, de nem a kikényszerítés a cél. Kiss Róbert rendőr alezredes ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a rendőrök megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallják majd a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra.

Menő Audi háttérképek érkeztek a videókonferenciádhoz - GALÉRIA Cayman a '60-as évekből – ez a Porsche 914

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!