vasárnap - 2023. április 02.
8.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 617 Ft
100 655 Ft
D 599 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Könnyebb lesz buszos jogosítványt szerezni

2022. augusztus 25. | 15:33

2023-tól egyszerűsödhet az autóbuszos jogosítványszerzés.

Jelenleg „C” kategóriás, a tehergépkocsira szóló jogosítvánnyal kell rendelkeznie annak, aki „D” kategóriás, buszvezetéshez szükséges engedélyt akar. A Technológiai és Ipari Minisztérium viszont közölte, hogy 2023-tól tehergépkocsis jogosítvány nélkül is buszvezetőnek tanulhat az, akinek „B” kategóriás, tehát személyautó jogosítványa van.

Hamarosan meghirdetik az új tantervi és vizsgakövetelményeket, de az már biztos, hogy megszűnik az elavult „Biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés” vizsgatárgy, a korszerűsített változatot a rutinvizsgán kérik számon a tanulóktól.

Vitézy Dávid, közlekedését felelős államtitkár elmondta:

Évente két-háromezren szereznek buszos jogosítványt, a sokkal egyszerűbb feltételekkel többen választhatják a hivatásos sofőrködést. Az időigényes tehergépkocsis képzés, vizsgáztatás költségei alól mentesülve a tanulók 8-12 hónapot és több százezer forintot spórolnak meg. A bőségesebb szakmai utánpótlásra azért is nagy szükség van, mert a munkaerőhiány gátat szab a közösségi közlekedési szolgáltatók menetrendi kínálatbővítéseinek, megnehezíti a buszos pótlás megszervezését a tartós vasúti fennakadások idejére.

Index

Nyitókép: Depositphotos

Eldőlt, az Audi 2026-tól csatlakozik a Formula 1-hez BMW iX M60 2022 – Menetpróba

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!