Társszerző: Hajdu Balázs

Japán proaktív lépésre szánta el magát a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Az ázsiai szigetország kormánya munkacsoport felállítása mellett döntött, melynek feladata az autóipar támogatása lesz. A cél az autógyártók és beszállítók megsegítése, hogy könnyebben megbirkózzanak a járvány által okozott nehézségekkel. A munkacsoport információt szolgáltat, ha a helyzet rosszabbra fordul, akkor akár anyagi segítséget is nyújthat majd, számolt be az Autonews Europe.

autógyártás maszkban

A testület figyeli az új fejlesztéseket, és elősegíti az ellátási lánc tagjai közti gördülékeny kommunikációt. A neves japán autógyártók közül a Nissan már részleges leállásokra kényszerült, melyet február 24-én ismét alkalmaznak majd. A Honda, a Mazda, a Mitsubishi és a Toyota már leállított bizonyos tevékenységeket Kínában.

A koronavírus főleg Kínában tombol, ám hatását világszerte érezni lehet. Az autóiparban is komoly fennakadásokat okozott a járvány. A Hyundai és a Renault felfüggesztette a gyártást Dél-Koreában, a Fiat alkatrészhiány miatt kényszerült átmeneti leállásra Szerbiában, a Nissan pedig Európában és Amerikában lehet kénytelen visszafogni a termelést. A Jaguar Land Rover a minap adott ki közleményt, mely szerint szintén alkatrész hiány miatt fennakadás történhet az Egyesült Királyságbeli gyárakban.

A Nissan kínai partnere, a Dongfeng Motor teljesen leállította a gyártást Hupej tartományban – különös tekintettel Wuhanra, mely a koronavírus-járvány gócpontja.