Közel 10 milliárdból újul meg az OMSZ járműparkja 2020-ban

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-06-06, 15:24

A flotta megújítása kiemelt fontosságú a kormány számára, jövőre 254 új mentőautót kap az OMSZ

A kormány a 2020. évi költségvetésből mintegy 9 milliárd 820 millió forintot kíván elkülöníteni az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) járműparkjának a megújítására. Ez ugyan elmarad a két év alatt közel 33 milliárdból megújult ORFK flottájától, de még így is 254 teljesen új mentőautó forgalombaállítása jön ki ebből az összegből. Ez azt jelenti, hogy egy darab autó beszerzése a szükséges mentéstechnikai eszközökkel együtt átlagosan 38,6 millió forintba kerül.

OMSZ járműpark megújítás 2020

A járműpark állapota folyamatos téma mind a kormány releváns szerveinél, mind pedig az Országos Mentőszolgálat flottakezelőjénél, ugyanis a mentőautók elképesztő igénybevételnek vannak kitéve. Egy átlagos kocsi éves futásteljesítménye 60-70 ezer kilométer körül alakul, melyet a nem túl jó állapotú magyar utakon tesznek meg, ráadásul sokszor padlógázon. Ebből következően a folyamatos szerviz és az autók viszonylag sűrű cseréje elengedhetetlen a szolgáltatás színvonalának a fenntartásához.

A járműforgalmazók egyébként kötelezően 5 év vagy 300 000 km garanciát vállalnak a mentőautókra, mely értékek - az éves futást figyelembe véve - nagyjából egyszerre érkeznek el az autók életében.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Hölgy használtautó tulajdonos
2019. július 01.
Magyarországon is egyre magasabb az autók átlagéletkora.
balesethez igyekvő mentőautó
2019. május 05.
A személysérüléses közúti balesetek száma viszont növekedett
Demonstrációt szervezne valaki a neveletlen, szirénázó mentősök ellen
2018. június 14.
Egy felháborodott lakó levelét tette közzé az Országos Mentőszolgálat, amelyben az éjjel-nappal szirénázó, neveletlen és barbár mentősökre panaszkodik valaki.
A Teréz Körút a Nyugati Pályaudvarnál
2019. május 17.
Építkezési munkálatok miatt változik a forgalom rendje a Teréz körúton