Mercedesekkel és Audikkal bővítette flottáját az ORFK

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-05-19, 13:19

A Skodák és Suzukik mellett Mercedeseket és Audikat vásárolt az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK) az elmúlt két évben

A Vezess.hu felmérése szerint Összesen 3131 darab nullkilométeres személy- és teherautó, illetve busz került az ORFK állományába az elmúlt két évben, melyből 511 darab új Mercedes, 211 pedig új Audi volt. Darabszám szerint egyébként Skodából vásároltak a legtöbbet, majd ezt követi a Mercedes és a Suzuki a sorban. A közbeszerzés teljes költsége elérte a bruttó 32,96 milliárd forintot és érdekes adat, hogy a nagyértékű járművek sokkal nagyobb arányban fordulnak elő a rendőrség flottájában, mint egyébként a hazai autóparkban.

A vizsgált időszakban a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett gépjárművek mindössze 3,2%-a volt Mercedes és 2%-a Audi, addig ugyanez az arány az ORFK-nál 17,6, illetve 6,7%. A drágább kategóriájú autókat egyébként a Készenléti Rendőrség vásárolta, a 245 lóerős RS Octaviákat pedig az Országos Balesetmegelőzési Bizottság számára lettek beszerezve.

orfk összes autó beszerzés 2017, 2018

A táblázatban szereplő árakat olyan szemmel kell böngészni, hogy azok sok esetben speciális kiegészítőket is tartalmaznak és minden állományba állított autót 5 év / 200 000 km-es szervizcsomaggal rendelte meg a rendőrség. A különleges felszereltség alatt olyan extrákat érdemes érteni, mint például a híradástechnikai eszközök, az összkerékhajtás, az emelt hasmagasság, nagyobb erősségű akkumulátor vagy az alsó motorvédő burkolat.

A 2017-ben és 2018-ban is csak annyi járművet vásárolt az ORFK, amennyit ki is vont a forgalomból. A leselejtezett rendőrautók között rengeteg 2012-ben vásárolt Opel Astrát találni, amelyek 200 000 km feletti futásteljesítményükkel elérték felső szolgálati határukat. Természetesen a gazdasági totálkáros autókat kortól és futásteljesítménytől függetlenül szintén újakra cserélték.

Forrás:

Kapcsolódó írások

2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
2019. január 21.
A teljes felsőkategóriás szegmens növekedett az elmúlt évben Magyarországon
2019. március 05.
A BMW, a Mercedes és az Audi is számos hibrid és elektromos hajtáslánccal szerelt modellt mutatott be a 2019-es Genfi Autószalonon. Megnéztük őket élőben!
Mercedes G-osztály SUV elölről
2019. június 16.
Az Euro NCAP eddigi töréstesztjei alapján ezek az SUV modellek állnak az élen