Az Akítv Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda pénteken közölte az MTI-vel, hogy a 4-5. évfolyamon elvárt a közlekedési alapvizsga letétele, míg a 6-7. évfolyamon ajánlott. A cél az, hogy a gyermekek nagyobb tudatossággal, a biztonságot szem előtt tartva közlekedjenek.

Bár a vizsgán a 4-7. osztályos tanulók vehetnek részt, a gyarkoló kérdéssort azonban bárki letöltheti az ekreta.hu weboldalról. A szóban forgó honlapon egy 44 oldalas pdf is letölthető, amely  171 tesztkérdést tartalmaz az azokra adandó helyes válasszal illetve válaszokkal.

A vizsga tudásbázisa arra a Közlekedő kisokos oktatófüzetre épül, amelyet azzal a céllal hívtak életre, hogy a gyerekek az iskolai tanórákon vagy akár otthon több ismeretet kapjanak az önállóan történő biztonságos közlekedés kapcsán. A közlemény szerint a nyomtatott munkafüzet közel 380 ezer általános iskolás tanulóhoz jutott el, a digitális változatot 2019 őszére készítették el.

A közlekedési tudáspróbát március 1-12. között hetente egyszer tehetik le a diákok. Azok a tanulók, akik legalább 80 százalékos eredményt érnek el, névre szóló tanúsítványt kapnak. Azok, akiknek nem sikerül ezen időtartam során sikerrel vizsgázniuk, április 19-30. között próbálkozhatnak újra.