2022. március 21. | 08:52

Az oroszok elleni bojkott miatt igen nehéz helyzetbe kerülhet az olajpiac.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) alacsonyabb sebességhatárokat, autómentes vasárnapokat és olcsóbb tömegközlekedést vezetne be a fejlett országok helyében az olajkereslet csökkentése érdekében.

Az Ukrajnában zajló háború miatt nehéz helyzetbe kerülhet a világ, áprilistól napi 2,7 millió hordó orosz olaj eshet ki a világpiacról a keleti nagyhatalommal szembeni bojkott miatt. Az IEA számításai szerint pontosan ennyivel lehetne csökkenteni a globális olajkeresletet a következő négy hónapban, de ehhez olyan intézkedéseket kellene bevezetni, melyek szinte mindenkit érintenének.

A társaság szerint a személyautók esetében napi 290 ezer hordóval mérséklődhet a fogyasztás, amennyiben 10 km/órával csökkentik a sebességhatárokat az autópályákon (a fuvarozásban pedig állítólag napi 140 ezer hordót lehetne megspórolni ezzel a szigorítással). A megtakarított mennyiséget úgy lehetne növelni, ha a nagyvárosokban nem engednék közlekedni az autókat vasárnaponként, hasonló gyakorlat alkalmazására már volt példa az 1973-as olajválság során.

Autópálya

Az IEA szerint olcsóbb árakkal az embereket át lehetne terelni a tömegközlekedésre. Ha ezen szándék mellett megjelenne a gyaloglás, a biciklizés és más alternatív közlekedési eszközök további ösztönzése, akkor napi 330 ezer hordó olajat lehetne elraktározni későbbi felhasználásra.

Ahol lehetséges, ott engedjék meg az otthoni munkavégzést, hetente legalább három alkalommal, ez leginkább az irodai dolgozók esetében kivitelezhető, jelezte az energiaügynökség. Szóba került még a páros/páratlan rendszámú autók megkülönböztetése is, bizonyos napokon csak az egyik halmazba tartozó járművek közlekedhetnének az utakon, az autóforgalom ilyen típusú korlátozásával akár napi 210 ezer hordó olajat is meg lehetne spórolni a szakértők szerint.

Ezek mellett az IEA megjegyezte, hogy amikor csak lehetséges, repülés helyett érdemesebb lenne vonatra szállni, illetve a mostani helyzetben tanácsos lenne hanyagolni az üzleti repülést. Ezen javaslatok mögött szintén a spórolás gondolata húzódik meg.