A Külgazdasági és Külügyminisztérium szemrevételezte a debreceni BMW gyár előkészítését

Kozma Ádám
Közzétéve:
2019-05-24, 09:10

A Mercedesszel ellentétben a német autógyártást befolyásoló körülmények miatt a BMW gyárának előkészítése nem állt meg Debrecen mellett

A kecskeméti Mercedes gyár építésének felfüggesztésének okai kapcsán felmerült a kérdés, lesz-e hasonló lépés a BMW debreceni gyárának építésesével kapcsolatban. Mivel a német autóipart érintő jelentős változások, több gyártót, rövid- és hosszútávú céljainak újratervezésére kényszeritette, többen könyvelték el a BMW nemrégiben indított debreceni gyárának meghiúsulását is.

Korábban a Portfolio.hu hivatkozott a német Handelsblatt üzleti lap cikkére, miszerint a német autógyárak megszorításokra kényszerülnek és csökkenteniük kell a Magyarországon tervezett termelés bővítését. Ennek kapcsán az Inforádió megkereste a BMW Magyarország kommunikációs munkatársát, aki a BMW Group alapelveire hivatkozva nem kommentálta és médiaspekulációnak nevezte a híreket, sőt, az új gyár kapacitásbővülésének előnyét emelte ki.

Folyik a munka a debreceni BMW gyár előkészítésén

A BMW Magyarországtól kapott válasz egyértelműsítésének jeléül a Külgazdasági és Külügyminisztérium tett közzé képeket. A minisztérium leírása alapján a képeken szereplő munkagépek a Debrecen mellett épülő gyár területének előkészítését végzik lankadatlan. Szijjártó Péter 2019. május 21.-én járt a munkaterületen, hogy saját szemével győzze meg a hitetlenkedőket, a munka zavartalan működésével kapcsolatban, adta közzé az MTI. Szijjártó hivatkozott a BMW Magyarország kommunikációs munkatársának nyilatkozatára, ami szerinte egyértelmű bizonyítéka az autógyártó fejlesztéssel kapcsolatos elkötelezettségének.

Szijjártó Péter szemrevételezi a debreceni BMW gyár előkészítését

Szijjártó Péter elmondása alapján a látogatása idején 270 munkagép dolgozott a területen. Az alapozáshoz szükséges sódert napi 300 teherautó hordja a területre. A munkához megmozgatott erőforrás mértékét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az építést végző vállalatnak napi 20 millió forint üzemanyagköltsége keletkezik. Egyébként eddig még nem végeztek ekkora egybefüggő területen talajmunkát, építkezés előkészítést – fejtette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Folyik a munka a debreceni BMW gyár előkészítésén

A tervezésre irányuló közbeszerzési eljárások résztvevői számára már véget ért a verseny, jelenleg az engedélyezési folyamatok zajlanak, néhány esetben már megkezdődhetett a tervezési folyamat. A BMW kérésére egy bajor rendszernek megfelelő iskola előkészítését is megkezdték, ami szeptembertől kezdi meg működését.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy soha nem szabad felülni semmilyen híresztelésnek, az embereknek saját szemével kell meggyőződnie arról, hogy valójában mi a helyzet. Egyébként 560 focipályának megfelelő területen épülő BMW gyár mai árfolyamon számolva több mint 316 milliárd forintos (1 milliárd euró) beruházásból készül el és több mint ezer új munkahelyet teremt. A beruházás 12,3 milliárd forintos állami támogatást kapott.

Ha arra jársz, dobj egy képet kommentbe az építkezésről!

Forrás:

MTI

Fotók: MTI/KKM/Kovács Márton

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
2018. november 30.
A BMW M-sportrészlege az E92 M3-mal búcsúztatta a szívó V8-as motort. A 2013-ig gyártott negyedik szériából nehezen, de lehet még találni megkímélt példányokat, viszont készülj fel, hogy ez az autó nem elégszik meg azzal, ha csak tankolod, hiszen sokkal több törődést igényel, ami a videóból is kiderül!
2018. december 29.
1978-ban a Lamborghini, BMW és az ItalDesign közösen megalkották a valaha volt egyik legjobb BMW-t, az M1-t. 1978 és ’81 között a versenypályákon hódított, ma a gyűjtők nélkülözhetetlen darabja
E92 Eurofighter
2019. április 22.
Nem túlzok, ha azt állítom, az E92 Eurofighter az egyik legkompetitívebb és legjobban megépített driftautó szerte e világon