Hanula Barna járműipari professzor szerint le kéne venni a rendszámot azokról a dízeles és benzines járművekről, amelyek füstölgő kipufogócsővel közlekednek a városban.

„A városi levegőminőséget befolyásoló károsanyag emisszió tekintetében az a legfontosabb, hogy a legszennyezőbb járműveket szűrjük ki a forgalomból. Sajnos nem mindenhol figyelnek a műszaki vizsgákra sem. Pedig szinte semmibe nem kerülne, ha ez a hozzáállás változna, mert azzal óriásit léphetnénk előre. Nem látnék semmi kivetnivalót abban sem, hogyha bármilyen – belföldi, külföldi, benzines, dízeles – jármű láthatóan füstölgő kipufogóval közlekedik a városban, akkor arról ott a helyszínen a hatóság levenné a rendszámot. A közúti közlekedést tekintve ez lenne az egyik leghatékonyabb lépés a környezetünk védelme érdekében. Meg kell teremteni annak a törvényi hátterét, hogy bármikor lehessen ellenőrizni az autókat műszaki szempontból. Ha a károsanyag-kibocsátást vissza akarjuk szorítani, akkor a járműállomány legszennyezőbb részét kellene kivonni a forgalomból” – nyilatkozta a Széchenyi István Egyetem dékánja.

Hanula – aki már számtalan belső égésű, később hibrid és elektromos hajtásrendszer fejlesztésében működött közre – korábban azt nyilatkozta, hogy egy dízel jármű csupán 10-15 grammal bocsát ki több szén-dioxidot, mint egy elektromos hajtásrendszerrel ellátott autó.