Lebuktak a magyar csalók, akik gépkocsik átírásával trükköztek

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-12-03, 10:16

314 gépkocsi tulajdonjogát szerezték meg a svindlerek.

Közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy magyar bűnbanda ellen. A szélhámosok gépkocsik átírásával trükköztek, közölte a Békés Megyei Főügyészség.

Egy 65 éves, büntetett előéletű békéscsabai férfi egy 48 éves, szintén büntetett előéletű békéscsabai nő kérésére egyszemélyes kft.-t alapított még 2015 áprilisában. A párosnak esze ágában sem volt tényleges gazdasági tevékenységet folytatni a céggel, arra a gépkocsivásárlókat terhelő vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettség kijátszása miatt volt szükség.

A csalók a cég nevének felhasználásával, 10-30 ezer forintért cserébe fiktív adásvételi szerződéseket készítettek, melyek valótlan tartalma alapján a kft. szerezte meg az érintett, mindösszesen 314 gépkocsi tulajdonát. A valóságban azonban a járművek a valódi vevők birtokába kerültek, akik azokat anélkül használhatták, hogy a megvásárlással járó illetéket meg kellett volna fizetniük, olvasható a Békés Megyei Főügyészség által kiadott közleményben.

Egymás mellett parkoló autók
Fotó: Shutterstock

A 48 éves nő az eljárás során egy kitöltetlen, biankó adásvételi szerződést előzetesen lepecsételt a cégbélyegzővel, majd azt a fiktív ügyletről tudomással bíró férfi a gazdasági társaság bejegyzett képviselőjeként aláírta. A nő a személygépkocsik valós tulajdonosait egy füzetbe jegyezte fel a keresztnév vagy becenév megjelölésével, a gépkocsi rendszámának, típusának és a szerződéskötés pontos időpontjának rögzítésével.

Az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság ítélje pénzbüntetésre valamennyi terheltet, ezen felül vegyék vissza a férfitól és a nőtől a bűncselekmények elkövetéséből származó vagyont, valamint a férfit határozott időre tiltsák el a gazdasági társaság vezetésétől.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

HVG

Békés Megyei Főügyészség

Kapcsolódó írások

Gépjármű-átírás: egy precizitást igénylő művelet
2017. április 06.
Nem mindegy, hogy kinek adod el használt autódat. A rendszer tartalmaz veszélyeket, gyengeségeket - de mire is kell figyelni gépjármű-átíráskor?
A Teréz Körút a Nyugati Pályaudvarnál
2019. május 17.
Építkezési munkálatok miatt változik a forgalom rendje a Teréz körúton

További hírek