A légszennyezettsség visszaszorítása az autómentes nap célja

Közzétéve:
2019-09-20, 00:52

A szeptember 22-i nemzetközi akcióban számos nagyváros vesz részt.

A légszennyezés következtében bekövetkező halálozások száma évente több ezerre tehető. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott elfogadható légszennyezettségi érték fölötti területetn több mint 2 millióan élnek tartósan.

Éppen ezért London polgármestere, Sadiq Khan úgy döntött, itt az ideje a tettek mezejére lépni az ügy kapcsán, és a szeptember 22-i autómentes nap keretein belül a belváros jelentős része le lesz zárva a négykerekűek elől.

"A légszennyezés csendes gyilkosként szedi áldozatait szerte a világban. Ez a rideg valóság, melyet kőkemény tények támasztanak alá. A politikai elitnek tennie kell valamit, méghozzá azonnal" - hangzottak Khan szavai.

Most vasárnap London belvárosában mintegy 20 kilométernyi út lesz zárva. Az autósoktól elzárt szakaszokon ünnepségekre kerül sor. A várakozások szerint mintegy 150 ezer londoni résztvevőre számítanak az eseményen, melynek fő célja, hogy egy élhetőbb, egészségesebb és fenntartható város képe rajzolódjon ki a jövőre nézve.

lezárt útszakaszon tekerő biciklis gyerekek

Az olyan nagyvárosok, mint London szigorú szabályokat vezetnek be annak érdekében, hogy a légszennyezést visszasszorítsák. Az év korábbi részében a dél-koreai Szöul városában kötelezővé tették, hogy a település minden iskolai tantermében legyen légtisztító berendezés. Chilében 2018 decemberében helyeztek forgalomba az első száz elektromos autóbuszt, a cél az, hogy a teljes tömegközlekedést elektromosítsák.

Khan megragadta az alkalmat, hogy bejelentse az új ultra-alacsony emissziós zónát, aminek lényege, hogy London központjába csak rendkívül szigorú szabályoknak megfelelő járművek hajthatnak be.

Londonhoz hasonlóan Szül és Santiago városa is csatlakozott az ENSZ Környezetvédelmi Programjának az úgynevezett "Breathe Life" hálózatához, amely fő célkitűzése a városok légszennyezettségének csökkentése. A teljes hálózat 63 városból, régióból és országból áll, melyek össszlakossága mintegy 271 millió főre tehető.

A szeptember 22-i autómentes nap célja, hogy legalább egyetlen nap erejéig rávegyék az embereket arra, hogy úticéljukat tömegközlekedéssel vagy nem motorizált eszközökkel érjék el. Ha szeretnéd kicsit jobbá tenni a környezeted, akkor csatlakozz te is ehhez a mozgalomhoz, porold le a bringád, rollered, vagy csak sétálj egyet!

Te otthon hagyod az autód vasárnap? 

Forrás:

További autós hírek

Mentőautó ütközött személyautóval Nyíregyházán, a Pazonyi úton vasárnap este. A baleset következtében a gépkocsiban utazó 31 éves nő a helyszínen életét vesztette. További...

Olvasónktól kaptuk a videót az Illatos úti tahó teherautósról. Írja: “Az illatos út elején egy teherautó a tilos jelzés ellenére piros lámpánál és...

Elképesztő állapotban szeretett volna a következő videó “főhőse” autót vezetni. Olvasónk, aki megakadályozta ezt, a következőt írta: “Akkor kezdtem el felvenni, miután kiesett...

Viber közösségünkbe küldtek egy videót, amin már megint egy magát rettentően jó sofőrnek képzelő autós kezd előzésbe. Persze a gond nem is ezzel...

Tilos jelzést mutatott a sorompó, de a vonatra aztán hiába vártak az autósok. Pedig a többség megállt, ahogy az elő van írva, csakhogy...

Kapcsolódó írások

Here comes the show, avagy Londonba repül az Alapjárat!
2018. május 15.
2018. május 17-20 között kerül megrendezése a Londoni Autószalon, és mi ott leszünk!
Magyarok az üzemanyag-hatékonysági versenyen Londonban
2018. június 29.
A Shell Eco-marathon 2018. július 5 és 8 között kerül megrendezésre a Make the Future fesztivál keretein belül, Londonban. A versenyen 3 magyar csapat is részt vesz majd!
LEVC TX London taxi
2019. május 23.
A Magyar Autókereskedőház Zrt. jóvoltából már hazánkban is elérhető, illetve beszerezhető a híres-nevezetes London Cab taxi. Amellett, hogy egy konnektoros hibridről van szó, rendkívül praktikus és korszerű megoldásokat lehet felefedezni a jármű külsején és belsejében egyaránt
Jeges taxi utasa Londonban
2019. július 07.
Még nyalóka is jár az utasoknak.