szerda - 2023. szeptember 27.
19 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Lehangoló eredményt produkált a Dacia Sandero Stepway az Euro NCAP töréstesztjén

2021. április 14. | 16:28

A szervezet vezetője csalódást keltőnek nevezte az autó automata vészfékező rendszerét.

Kétcsillagos értékelést kapott a Dacia Sandero Stepway az Euro NCAP legfrissebb biztonsági tesztjén. A szervezet vezetője csalódást keltőnek nevezte a jármű korlátozottan automata vészfékező rendszerét.

A Sandero Stepway ötből két csillagot érdemelt ki a fejlett vezetéstámogató rendszereire, 42 százalékot a biztonsági asszisztensekre, illetve 41 százalékot az úgynevezett sebezhető közlekedők (pl. kerékpárosok, gyalogosok) védelmére. A biztonsági szervezet kiemelte, hogy a hamarosan alapkövetelménnyé váló vészfékező rendszer csak a többi autóra képes reagálni, nem támogatja a sávtartást, és nem nyújt kellő védelmet a gyalogosokat és kerékpárosokat érintő balesetek elkerüléséhez.

Az Euro NCAP pontozási rendszere biztosítja, hogy az adott jármű összesített pontszáma ne lehessen alacsonyabb a leggyengébb értékelési mutatónál. A Sandero Stepway a felnőttek biztonságát tekintve 70 százalékot, a gyerekek védelmére pedig 72 százalékot kapott. A biztonsági szervezet szerint a Dacia egyik legnépszerűbb modellje négycsillagos értékelést kaphatott volna, ám az egyéb hiányosságok rontanak az összképen. A testvérmodell Logan is hasonló eredménnyel végzett, szintén kétcsillagos töréstesztet produkált.

„Az autók egyre biztonságosabbá válnak, a modern technológia segítségével pedig az eddigieknél is több balesetet lehet megelőzni. A Dacia jól láthatóan megtalálta a piacnak azt a szegmensét, ahol jól teljesítenek. A kétcsillagos értékelés azonban egy viszonylag olcsó autó esetén is kevésnek mondható. Az általános közlekedési szabályozások hamarosan változnak, ezeknek a Dacia is meg kell feleljen. Ennek tükrében csalódást keltőnek vélem a jelenlegi hiányosságokat” – fogalmazott Michiel van Ratingen, az Euro NCAP főtitkára.

A Dacia egy közleményben reagált az eredményre, melyben kifejtették, számukra továbbra is az ügyfelek biztonsága az első.

„Évről-évre javítjuk az autóink biztonságát, mindegyik generációnk egy szinttel magasabban áll ebben a tekintetben, mint az elődje. A passzív biztonságért tett erőfeszítéseinket az Euro NCAP is elismerte, hiszen a felnőtt és gyermek utasaink védelmére négy csillagot kaptunk. Az aktív biztonságot illetően a szervezet szigorúbb követelményeket támaszt. Az új Sandero magas szintű védelmet nyújt a felhasználók számára. Az Euro NCAP értékelését figyelembe véve tovább fejlesztjük autóink biztonságát” – áll a Dacia közleményében.

Ha szeretnéd tudni, mennyiért juthatsz hozzá az új Dacia-modellekhez Magyarországon, ide kattintva elolvashatod.

Így épült meg a Porsche 911 Turbo LEGO változata az Alapjárat szerkesztőségében – VIDEÓ Közel 50 centi magas Optimus Prime robotot építettek Amerikában

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!