Ahogy arról korábban, az üzemanyagárak befagyasztása és 480 forintos áron történő maximalizálása kapcsán már beszámoltunk, a magyar kormány nem nyúl az üzemanyagok jövedéki adójához, ugyanis a hivatalos indoklás szerint az uniós szabályok erre nem adnak lehetőséget. Egy 2003-as uniós rendelet előírja a jövedéki adó meghatározott minimumszintjét. Ez a benzin esetében 359 euró ezer literenként, a gázolaj esetében pedig 330 euró.

Emellett az áfát sem teheti kedvezményesebbé a kormány az ide vonatkozó uniós jogszabályok értelmében. Erre akkor lenne lehetőség, ha a kormány általánosságban mérsékelné a 27 százalékos forgalmi adót.

üzemanyagtöltő pisztolyok

Ezzel szemben Lengyelországban azt követően, hogy novemberben már csökkentették az üzemanyag-, energia- és gázárak adótartamát, februártól 23 százalékról 8 százalékra mérsékelik majd a benzin és a gázolaj áfáját. Ezzel nagyjából 5 zloty körüli szintre, nagyságrendileg 396 forintra szorítják le az üzemanyagok literenkénti árát. A változást Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő jelentette be pénteken.

Lengyelország, amely hazánkhoz hasonlóan 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, még december közepén kérvényezte az Európai Bizottságtól, hogy mérsékelhessék az üzemanyagokat terhelő áfa mértékét. Bár engedélyt egyelőre még nem kaptak, önhatalmúlag úgy döntöttek, meglépik az áfacsökkentést.

Morawiecki kijelentette, sokkal jobban foglalkoztatja, mit gondolnak a lengyelek, mint az, hogy mi a brüsszeli bürokraták véleménye a lépéssel kapcsolatban. A kormányfő azt is elmondta, az intézkedés, amely fél évig lesz érvényben, komoly hatással lesz az ország költségvetésére is, hiszen hat hónap alatt mintegy 3 milliárd zloty (237,6 milliárd forint) bevételkieséssel számolnak.