2021. november 15. | 12:48

Az áfát sem lehet csak úgy valaki kénye-kedve szerint csökkenteni.

Mint ismert, mától olcsóbban tankolhatjuk a 95-ös benzint és a gázolajat a magyar kutakon, a kormány 480 forintban maximalizálta ezeknek az árucikkeknek a literenkénti árát (első körben három hónapig). Ez mindenképp drasztikus lépésnek számít, de a választások előtt valamit lépni akart a kormánypárt, a jövedéki adó és az áfa módosítása pedig most nem jöhetett szóba.

Az infláció és a magas olajár miatt kilőttek az üzemanyagárak idehaza, már arról ment az értekezés, mikor szól közbe a kormány az árképzésbe. Korábban a 600 forintos lélektani határ tűnt fordulópontnak, de Orbán Viktorék már most úgy döntöttek, hogy inkább befagyasztják az árakat (a döntés a prémium üzemanyagokra nem vonatkozik, azokat annyiért árulják a forgalmazók, amennyiért akarják).

Ez azért is érdekes, mert a miniszterelnök nemrég még kockázatos lépésnek tartotta a hatósági ár bevezetését. Aztán mégis bevállalták a döntéssel járó rizikót, de azt már a rendelet hivatalos formában történő közlése előtt jelezték, hogy nem nyúlnak hozzá az üzemanyagok jövedéki adójához.

Erre is megvan a pontos magyarázat. Az uniós szabálykeret lehetővé teszi a tagállamok számára a hatósági ár bevezetését, más esetben azonban meg van kötve a kormány keze. Ott van az az uniós rendelet 2003-ból, amely előír egy euróban meghatározott minimumszintet a jövedéki adóra. Ez a benzin esetében 359 euró ezer literenként, a gázolaj esetében pedig 330 euró. Ennek mi most nem felelünk meg, a gyenge forint miatt épphogy emelnie kellene a kormánynak a jövedéki adót ahhoz, hogy megfeleljen az uniós jogszabálynak.

Az áfát sem módosíthatja a kormány a kénye-kedve szerint: az ide vonatkozó uniós jogszabályok értelmében az üzemanyagok áfáját nem lehet kedvezményessé tenni – akkor lehetne érdemi változásra számítani, ha a kormány általánosságban mérsékelné a 27 százalékos forgalmi adót.

A kelet- közép-európai régióban jelenleg csak Romániában és Ukrajnában olcsóbb az üzemanyag, mint nálunk. A holtankoljak.hu szerint Ausztriából sokan átjöhetnek Magyarországra tankolni, hiszen a „sógoroknál” egy liter benzin átszámolva 516 forintba kerül átlagosan, mialatt egy liter gázolaj 506-ba. De Szlovákiából is sokan átjárhatnak hozzánk üzemanyagért, ott a benzin literjéért 546 forintot kell fizetni. Vagyis Magyarország átmenetileg igen vonzó lehet a benzinturisták számára.