2021. november 15. | 11:31

Nyilvánosságra kerültek az üzemanyagár-maximalizálásról szóló rendelet részletei.

A Magyarország területén üzemelő benzinkutaknak akkor is nyitva kell maradniuk, ha veszteség éri őket a 480 forintos üzemanyag miatt. A Magyar Közlönyben megjelent szabályozás minden kiskaput bezár a hatósági ár kijátszása előtt.

A magyar kormány 2021. november 15-től, azaz a mai naptól 480 forinton maximálja a 95-ös benzin és a gázolaj árát három hónapon át. Korábban felmerült, hogy a nagy üzemanyag-forgalmazók átmenetileg akár be is zárhatják a kisebb forgalmú töltőállomásokat a veszteségek minimalizálásának érdekében, az üzemanyagár-maximalizálásról szóló rendelet azonban erre nem ad lehetőséget.

 

A Magyar Közlönyben megjelent szabályok értelmében az üzemanyagtöltő állomás köteles olyan benzint és gázolajat forgalmazni, melyre vonatkozik a 480 forintos ársapka, ha a rendelet hatálybalépése előtti három hónapban is forgalmazta már azokat. Üzemszünetet csak akkor hirdethet az állomás, ha a fogyasztókat egy héten belül 48 órán át nem tudja kiszolgálni.

Az üzemszünet alatt egyéb kereskedelmi tevékenység sem folytatható a töltőállomás területén. A kormány a nyitvatartási idővel való trükközésnek is elébe ment, az ugyanis nem térhet el a megszokottól. Aki nem tartja be a szabályokat, 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságra számíthat, ismételt jogsértésnél legalább egy napra, legfeljebb hat hónapra be is zárathatja a benzinkutat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ha egy benzinkút újra megsérti az előírásokat, akkor a két szankció együttesen is alkalmazható. A bírságot kiszabó határozat ellen nincs mód fellebbezni. Ezen szabályok miatt a kutaknak praktikus megfontolásokból akkor is nyitva kell tartaniuk, ha nem éri meg nekik a 95-ös benzin és a sima gázolaj árusítása.

A töltőállomások nem játszhatnak arra, hogy csak olyan prémium üzemanyagot árulnak, amire nem vonatkozik a hatósági ár, ilyen esetben kötelesek lennének üzemszünetet hirdetni. Arra is van megoldás, hogy ne zárjon be ideiglenesen az az egység, aminek üzemeltetőjét eltiltják. Ez esetben Palkovics László szakminiszter kijelölhet egy másik szolgáltatót, hogy az működtesse tovább az adott töltőállomást.

A cégeknek egyébként előre jelezniük kell szándékukat, ha vállalkoznának olyan töltőállomások működtetésére, melynek üzemeltetőit ideiglenesen eltiltották.

Magyar Közlöny

Népszava