2020. október 08. | 14:02

A hatóság összesen 12 eszköz forgalmazását tiltotta be.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált műszaki laboratóriuma összesen 14 elektromos rollert és hoverboardot vizsgált meg a közelmúltban. A laboreredmények alapján elmondható, hogy a górcső alá vett eszközökből mindössze két roller használata veszélytelen, az összes többivel baj van, ezért azok forgalmazását megtiltotta a hatóság.

Az ITM akkreditált laboratóriuma hat elektromos rollert és nyolc hoverboardot vizsgált meg a hozzájuk tartozó akkumulátortöltőkkel együtt. Egyetlen hoverboard sem ment át a fogyasztóvédelmi vizsgálaton, az e-rollerek közül pedig csak kettő kapott zöld utat.

Mindegyik hoverboardra igaz volt, hogy éles szélű, sorjás, mozgó részeken vezették át a belső vezetékeket, amelyek így megsérülhetnek, és belső zárlatot okozhatnak. Az egyensúlyozva vezérelhető kétkerekű járművek ebből kifolyólag menet közben leállhatnak, a meghibásodás miatt földre zuhanó ember pedig zúzódásokkal gazdagodhat, rosszabb esetben végtagtörést vagy annál komolyabb sérülést is szerezhet.

A vizsgálaton megbukó rollereknél felróható volt a nem megfelelő, balesetveszélyes szerkezeti kialakítás. Az elégtelen anyagvastagság miatt a roller szára eltört, a hiányos rögzíthetőség miatt a kormány szára levált, olvasható az ITM közleményében. A szakemberek olyan e-rollerrel is találkoztak, amelynek első kerekét nem biztosították kilazulás ellen, fogantyúja pedig nem akadályozta meg a kéz lecsúszását a markolatról.

A felsorolt hibák komoly veszélybe sodorhatják a használókat, a kéz ujjainak csonkolását, agyrázkódást, koponya- vagy gerinctörést is eredményezhetnek, figyelmeztet a minisztérium. A vizsgált termékek tételes listája a feltárt hiányosságokkal együtt itt érhető el.

„A fiatalok körében egyre népszerűbb elektromos rollerek és hoverboardok laborvizsgálata szerint tizennégyből tizenkét termék használata kockázatos. A fogyasztóvédelmi hatóság haladéktalanul intézkedett, megtiltotta a járművek további forgalmazását. A súlyos kockázatú termékeket visszahívják a vásárlóktól” – jegyezte meg Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.